Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj – Novi Sad

Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj – Novi Sad

Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj – Novi Sad

srednja-skola

21000 Novi Sad
Zlatne grede 4
021 529 977
www.jjzmaj.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2022/2023

Gimnazija

JBNS GA 4R04S Prirodno – matematički smer 30 4 god Srpski
JBNS GA 4R04E Prirodno – matematički smer – engleski jezik 15 4 god Srpsko-Engleski
JBNS GA 4R04N Prirodno – matematički smer – nemački jezik 15 4 god Srpsko-Nemački
JBNS GA 4R04R Prirodno – matematički smer – ruski jezik 15 4 god Srpsko-Ruski
JBNS GA 4R04F Prirodno – matematički smer – francuski jezik 15 4 god Srpsko-Francuski
JBNS GA 4R36S Učenici sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju 20 4 god Srpski
JBNS GA 4R19S Učenici sa posebnim sposobnostima za matematiku 40 4 god Srpski
JBNS GA 4R31S Učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku 60 4 god Srpski
JBNS GA 4R39S Učenici sa posebnim sposobnostima za sport 20 4 god Srpski
JBNS GA 4R23S Učenici sa posebnim sposobnostima za fiziku 20 4 god Srpski

O školi

Najobuhvatniji način obrazovanja za sve svršene učenike osnovnih škola sasvim sigurno je gimnazija. Međutim, ovaj vid opšteg obrazovanja je primarno namenjen svim onim učenicima koji žele da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, bilo da su u pitanju više škole ili fakulteti.

Sam termin gimnazija, koji potiče iz starogrčkog jezika se koristi za označavanje obrazovanja mladih ljudi i u intelektualnom i u fizičkom smislu.

U našoj zemlji je nekada isključivo postojala takozvana klasična gimnazija, koja je bila primarno usmerena na izučavanje starogrčkog i latinskog jezika, uz brojne opšte predmete. Kasnije je iz redovnog gimnazijskog programa isključeno izučavanje starogrčkog jezika, dok se latinski jezik u tada, realnim gimnazijama izučavao sve četiri godine, a danas se mahom uči godinu ili dve, u zavisnosti od vrste gimnazije. Takođe, nekada je postojala i podela na ženske i muške gimnazije, a kasnije je uvedena podela na smerove, pa se danas javljaju gimnazija društveno – jezičkog i prirodno – matematičko smera, a postoji i gimnazija opšteg smera, odnosno opšta gimnazija.

Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj – Novi Sad

Kako izgleda nastava u gimnazijama u Srbiji

Školovanje u ovakvom vidu obrazovih institucija je namenjeno učenicima koji su uzrasta 14 ili 15 godina, odnosno svim onim đacima koji uspešno završe osnovnu školu, uz izuzetak matematičke gimnazije koju odnedavno mogu upisati i đaci sedmog razreda osnovne škole.

U zavisnosti od izbora tipa gimnazije, zavisiće i predmeti koje đaci imaju, odnosno njihov obim. U većini slučajeva, prva godina gimnazije je usmerena na opšte obrazovanje, dok se kasnije učenicima dodaje niz uskospecijalizovanih predmeta.

Ukupan fond časova je najčešće 30 časova nedeljno, a pod tim se misli 5 puta nedeljno po 6 časova u trajanju od po 45 minuta. Opšti predmeti koji se izučavaju u gimnazijama su: srpski jezik i književnost, strani jezik – prvi i drugi (engleski, nemački, francuski, španski, ruski, a u pojedinim gimnazijama se izučava i italijanski i grčki, ali još uvek vrlo retko), zatim latinski jezik. Tu su, naravno i: matematika, fizika, hemija, geografija, biologija, istorija, ali i: računarstvo i informatika, psihologija, sociologija, kao i ustav i prava građana, te muzička i likovna kultura i, naravno fizičko vaspitanje.

Ukoliko je u pitanju, recimo društveno – jezički smer, onda su u redovnom programu u manjem procentu zastupljene prirodne nauke, i obratno: na prirodno – matematičkom smeru su u većem procentu prisutne prirodne nauke, dok se manje izučavaju društvene nauke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top