Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » I beogradska gimnazija – Stari grad – Beograd

I beogradska gimnazija – Stari grad – Beograd

I beogradska gimnazija – Stari grad – Beograd

Beograd, Stari grad
Cara Dušana 61
011 3284 716, 011 3033 714
www.prvabeogim.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GIMNAZIJA

BGSG GA 4R01S DRUŠTVENO – JEZIČKI SMER 84 4 GOD Srpski
BGSG GA 4R04S PRIRODNO – MATEMATIČKI SMER 140 4 GOD Srpski
BGSG GA 4R31S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU 20 4 GOD Srpski

O školi

Prva beogradska gimnazija osnovana je davne 1839. godine. Prvih pola veka svog postojanja nosila je naziv Gimnazija beogradska, a kada su se krajem veka u Beogradu pojavile i druge gimnazije promenila je ime u Prva beogradska gimnazija.

Posle Prvog svetskog rata dobila je naziv Prva muška realna gimnazija u Beogradu. Pošto je 1959. godine spojena sa Četvrtom ženskom gimnazijom, promenila je ime u Prva beogradska. U periodu usmerenog obrazovanja zvala se Obrazovno-vaspitna organizacija „Moša Pijade”, da bi joj od 1990. godine bio vraćen stari naziv Prva beogradska gimnazija. Gimnazija je počela sa radom u Jug Bogdanovoj 26, u kući koja je uzeta u zakup od Nikole Selakovića, posle čega je često menjala mesto.

U toku školske 1844/45. godine se uselila u Konak kneginje Ljubice, odakle školske 1846/47. prelazi u okolinu Saborne crkve, u zgradu sadašnjeg Fakulteta primenjenih umetnosti u Ulici kralja Petra broj 4, nazvanoj tako da podseća da je najstariji sin kneza Aleksandra Karađorđevića, knežević Petar Karađorđević (docnije kralj Petar Prvi), tu pohađao sva četiri razreda Prve beogradske gimnazije. Na ovom mestu je tokom juna 1858. godine knežević Petar javno polagao ispite koje je te godine učio. Ispitu je, između ostalih, prisustvovao i Vuk Karadžić.

Prva beogradska gimnazija je 1863. godine trajnije rešila problem svog smeštaja na osnovu poklona kapetana Miše Anastasijevića, odnosno bila je smeštena u Kapetan Mišino zdanje, zajedno sa Velikom školom, Bibliotekom, Muzejom i Društvom srpske slovesnosti. Kako je ovo zdanje postalo tesno zbog sve većeg broja studenata u Velikoj školi, od početka školske 1898/99. do 1904.

Prva beogradska gimnazija je smeštena u tri zgrade: zgradu u Ulici kralja Petra 4, zgradu beogradske Realke i zgradu kod Vaznesenjske crkve (zgrada ukinute Treće beogradske gimnazije). U ovom periodu Gimnazija je imala 72 profesora i veliki broj đaka. Godine 1905.

Prva beogradska gimnazija se uselila u zakupljeni „Dom Svetog Save” u Ulici cara Dušana 13 jer su zgrade Realke i u Ulici kralja Petra 4 bile u vrlo lošem stanju. Ali, ni taj smeštaj nije bio zadovoljavajući zbog udaljenosti od centra grada, pa je početkom 1935. godine odlučeno da se pitanje smeštaja reši zidanjem zgrade specijalno namenjene za tu svrhu. Pošto je Beogradska opština dala plac kod Crkve Svetog Aleksandra Nevskog, uzet je kredit, te je 20. septembra 1936. godine osveštan kamen temeljac nove gimnazijske zgrade uUlici cara Dušana 61.

U tu zgradu Prva beogradska gimnazija uselila se 27. aprila 1938. godine gde ostaje do danas. Na zidovima ovog impozantnog zdanja nižu se likovi Ljube Nenadovića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika, Živojina Mišića, Dragutina Dimitrijevića Apisa, Svetozara Markovića, Milovana Glišića, Stevana Sremca, Laze Lazarevića, Petra Kočića, Vojislava Ilića, Jovana Skerlića, Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Jovana Cvijića, Mihajla Petrovića Alasa, Moše Pijade, Peđe Milosavljevića, Oskara Daviča i mnogih drugih slavnih učenika i profesora ove škole.

Prva beogradska gimnazija je zbog svog značaja i izuzetne prosvetiteljske uloge proglašena za spomenik kulture, te nije preterano reći da pripada grupi nacionalnih institucija Srbije kao što su Narodna biblioteka, Narodni muzej, Državni arhiv.

I beogradska gimnazija – Stari grad – Beograd

Gimnazija je 2009. godine proslavila 170 godina postojanja. Veliki jubilej srpskog obrazovanja u sklopu raznovrsnih aktivnosti (izložbe, tribine, ”Noć muzeja,” koncerti, sportska takmičenja, međunarodna saradnja, muzički festival gimnazija u Domu omladine), veličanstveno je krunisan 6. juna Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu.

Pored sadašnjih i bivših učenika, profesora i roditelja, proslavi su prisustvovali visoki predstavnici državnih, obrazovnih, kulturnih i sportskih institucija Republike Srbije. Uviđajući vrednost vannastavnih aktivnosti učenika, pokrenut je projekat ”Klub Prve” čiji je osnovni cilj da novim prostornim i sadržajnim mogućnostima uvećava broj mladih koji žele da praktično iskažu svoja interesovanja. Danas Prva beogradska gimnazija ima trideset i dva odeljenja, prirodno- -matematički i društveno-jezički smer, razvijenu kabinetsku nastavu i savremena učila.

Jubilej 180 godina postojanja obeležavan je tokom 2019. godine (Projekat Prva i prijatelji, tribina Velikani Prve, Preliminarno takmičenje za studente u Srbiji, u sklopu svetskog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture, Književno podne – druženje sa Milovanom Vitezovićem,Čas istorije i umetnosti održan u svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta, Svečana akademija U slavu prosvetiteljstva održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, Dan škole (18. jun) u svečanoj sali Gimnazije – tradicionalno nagrađivanje najboljih maturanata i osvajača nagrada na republičkim takmičenjima).

Danas Prva beogradska gimnazija ima trideset i sedam odeljenja, 1050 učenika raspoređenih na prirodno-matematički, društveno-jezički i smer odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, razvijenu kabinetsku nastavu i savremena učila. Gimnaziju karakteriše kvalitetan vaspitno-obrazovni rad i nastavni kadar, angažovana pedagoško-psihološka služba i tradicionalno izuzetan učenički potencijal.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top