Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » I kragujevačka gimnazija – Kragujevac

I kragujevačka gimnazija – Kragujevac

srednja-skola

I kragujevačka gimnazija – Kragujevac

34000 Kragujevac
Daničićeva 1
034 335 938, 034 335 506
www.prvagimnazija.edu.rs

Minimalni broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2021/2022

GIMNAZIJA

SUKG GA 4R01S DRUŠTVENO-JEZIČKI SMER 120 4 GOD
SUKG GA 4R19S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA MATEMATIKU 20 4 GOD
SUKG GA 4R04S PRIRODNO-MATEMATIČKI SMER 150 4 GOD
SUKG GA 4R36S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA BIOLOGIJU I HEMIJU 20 4 GOD
SUKG GA 4R31S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU 40 4 GOD

O školi

Prva kragujevačka gimnazija je najstarija gimnazija u Srbiji na srpskom jeziku. Osnovana je 1833. godine. Kada je prva generacija učenika završila gimnaziju osnovan je Licej kao viša škola, da bi gimnazijalci mogli da nastave školovanje. Kasnije se osniva visoka škola iz koje nastaje Beogradski univerzitet. Dakle, Prva kragujevačka gimnazija predstavlja klicu obrazovnog sistema u Srbiji.

U ovoj školi je u toku duge tradicije sticao znanje veliki broj poznatih ljudi u nauci i umetnosti. Veliki broj političara, državnika i vojskovođa su bili đaci ili profesori Prve kragujevačke gimnazije. U toku svog postojanja škola je delila sudbinu naroda Srbije.

Veliki broj đaka i profesora streljan je 21. oktobra 1941. godine. Streljanje je izvrsila Nemačka okupatorska vojska. Taj dan se svake godine obeležava manifestacijom “Veliki školski čas” u Šumaricama kod spomenika streljanim đacima. Tom dogadjaju je posvećen veliki broj pesama, poema, proznih dela, sećanja, a najpoznatija je poema “Krvava bajka” čiji je autor Desanka Maksimović. 21. oktobar je Dan škole Prve kragujevacke gimnazije.

Od 1887. godine škola je smeštena u zgradu u kojoj se i sada nalazi. Projekat je urađen u Beču, a izgradnja je trajala od 1884. do 1888. god. Stolarija je jos uvek iz tog perioda, a izgrađena je u jednoj bečkoj stolarskoj radionici. Zgrada je pod zaštitom države kao kulturno istorijski spomenik.

Škola sada ima oko 1480 učenika i oko 100 profesora. Najviše učenika je prirodno-matematičkog smera, zatim društveno-jezičkog smera i manji broj talentovanih učenika za matematiku, koji uče po programu Matematičke gimnazije u Beogradu. Od živih stranih jezika u školi je organizovana nastava iz engleskog, francuskog, nemačkog, italijanskog i ruskog jezika.

Naši učenici učestvuju na takmičenjima u znanju iz svih nastavnih predmeta i tu postižu veoma dobre rezultate. Veliki broj učenika osvaja nagrade na republičkom i saveznom nivou a neki učenici su učestvovali u ekipama koje su predstavljale našu zemlju na internacionalnim takmienjima.

Većina naših đaka su uspešni studenti na domaćim fakultetima, a neki i na stranim gde studiraju zahvaljući stipendijama koje su dobili.

Planovi ove gimnazije su da stalnim podizanjem stručnih kvaliteta profesora i njihove motivacije unapredi kvalitet nastave i svojim đacima omogući obrazovno-vaspitni proces na visokom nivou. Cilj nam je da sarađujući sa drugim gimnazijama u zemlji i inostranstvu, razmenjujući iskustva dovedemo vaspitno-obrazovni proces do optimalnog nivoa u kome bi učenici mogli da realizuju svoje mogućnosti i da se motivišu za dalje školovanje.

Ponoseći se svojom tradicijom, obaveza ove škole je da ugled koji je sticala preko generacija svojih đaka i profesora, čuva i podiže, školujuci buduće intelektualce.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top