Naslovna » Mama » Uspešna mama » Jednostavni saveti za veću produktivnost u radu

Jednostavni saveti za veću produktivnost u radu

ii

Jednostavni saveti za veću produktivnost u radu

Produktivnost u radu nije uvek rezultat samo motivacije, već i mnogih drugih uslova, među kojima su neki na koje možete jednostavno uticati kako bi išli u vašu korist. Sitne izmene u svakodnevnici i promene u poslovnom okruženju mogu dati neverovatne rezultate!

Uvek završavajte započeto

Kako biste bili što efikasniji i produktivniji u radu, bez obzira na to koliko imate obaveza, prvi savet je da uvek završite započeto. Svima je jasno da je uvek najteži korak početi nešto, ali je podjednako teško nekad i to započeto završiti. Uostalom, kada ste sigurni da je jadan posao urađen, možete se u potpunosti posvetiti novom zadatku – što će sigurno dovesti do boljih rezultata ili efektivnijeg rada u odnosu na situaciju u kojoj je vaša pažnja podeljena na ono što niste završili i što ste ostavili na pola i na to što ste započeli sada da radite. Naravno, najbolje bi bilo da postavite neke prioritete kako biste znali na šta je najvažnije da se usredsredite, ali ako je sve podjednako važno – onda idite redom i ne ostavljajte započet posao dok ne dođete do kraja.

Pravite konstruktivne pauze

Ponekad su pauze u radu podjednako produktivne kao i naporan rad. Pad energije ili koncentracije može nepotrebno produžiti period koji vam je potreban da obavite neki zadatak, tako da je često bolje napraviti pauzu i “ne raditi ništa”, nego se mučiti i prisiljavati sebe da bez prestanka nešto radite, a rezultata i rešenja ni na vidiku. Konstruktivne pauze su one koje koristite da biste sebi pomogli da se osećate bolje i da kada se vratite poslu budete mnogo produktivniji i efektivniji. Ponekad je dovoljno samo da ustanete sa stolice i prošetate koji minut, nekad vam je potrebna kafa ili omiljeni slatkiš koji će vam podići nivo energije, a nekad bi vam možda pomogao i neobavezni razgovor sa kolegama, prijateljima. Bitno je da pronađete način na koji ćete pauzu iskoristiti tako da se kasnije osećate bolje.

Samo-motivacija ili princip samo-nagrađivanja

Čak i kada znate da zaista morate uraditi nešto, završiti neku obavezu ili ispuniti poslovne zadatke – to nije nikakva motivacija da ih zaista i uradite, bar ne što lakše. Upravo zato je korisna metoda samo-motivacije ili samo-nagrađivanja. Odredite neku nagradu za sebe kada završite neke obaveze ili postavite sebi za cilj da što pre ili što uspešnije uradite nešto – kako biste se počastili nekom sitnicom ili nečim što odavno želite. Za ovo niko ne mora da zna, a dovoljno je da vas dodatno motiviše i da učini da svakodnevne obaveze budu što lakše.

Izmestite se iz kancelarije ili uobičajnog radnog prostora

Ukoliko ste u mogućnosti da planirate sami svoje radno okruženje – pokušajte da povremeno u potpunosti promenite mesto na kom radite. Na ovaj način osećaćete se osveženo, biće vam lakše da se skoncentrišete, a promena okruženja delovaće zaista motivišuće za vas. Poslovna rutina posle nekog vremena zaista može negativno da utiče na produktivnost, a promena mesta za rad je sitnica koja će razbiti ovaj rizik.

I posao i zadovoljstvo

Iako se najčešće preporučuje da ne mešate posao i zadovoljstvo – to ipak nije tako loša ideja. Kako biste se lepše osećali i kako biste bili produktivniji (što je usko povezano) – ponekad je potrebno uneti malo nečeg ličnog u posao. Nemojte previše robovati poslovnom svetu i nekom opšte-prihvaćenom kodeksu ponašanja i mišljenja, već unesite više sebe u to što radite. Ova promena će prijati i ljudima u vašem okruženju, a ako se povremeno malo opustite – sigurno će se ova promena na bolje odraziti i na vašu produktivnost i rad.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top