Naslovna » Mama » Uspešna mama » Prednosti i mane multitaskinga

Prednosti i mane multitaskinga

NN

Prednosti i mane multitaskinga

Multitasking ili obavljanje više poslova u isto vreme odaje utisak da smo produktivniji i da efikasnije radimo. Međutim, to ne mora biti uvek istina, u zavisnosti od toga kakvi su poslovi u pitanju i da li su neki od zadataka automatski ili je za njih potrebno više koncentracije i usredsređenosti.

Neki rutinski zadaci zaista mogu da se obavljaju uporedo, pa se u tom slučaju multitaskingom štedi na vremenu koje ćete kasnije provesti u obavljanju nekih kompleksnijih zadataka. Kako se povećava obim posla, tako je potrebno i ubrzati način na koji radimo, kako bi efikasnost ostala na zadovoljavajućem nivou. U tom slučaju ponekad se multitasking i dobra organizacija mešaju, jer su oba principi koji donose visoku produktivnost, ali nisu primenljivi u istim situacijama.

Prednosti multitaskinga

Svaka osoba ima neke svoje sisteme i načine na koje obavlja više zadataka istovremeno. Naučno je dokazano da više istovremenih obaveza može da vremenom ubrza rad mozga i dovede do poboljšanja produktivnosti i koncentracije, odnosno da unapredi naše funkcionisanje i rad. Određeni zadaci koje radimo uporedno sa drugim obavezama mogu pomoći u kreativnosti i pronalaženju efikasnih rešenja za kompleksnije poslove. Takođe, multitasking može efikasan u eliminaciji sitnih prepreka u toku rada, pogotovo ako to ne zahteva previše koncentracije ili previše umnog napora (sređivanje stola, organizacija narednih obaveza, pravljenje rasporeda za narednih dan i slično). U svakom slučaju, multitasking se ne može primenjivati kao haotična metoda u radu, već organizacija više obaveza kako ni jedna ne bi trpela, već kako bi se uštedelo vreme za obavljanje svih tih zadataka.

Mane multitaskinga

U nekim slučajevima i kod nekih osoba multitasking gotovo ni u kom slučaju ne može biti koristan i efikasan. Za njih je ovakav način rada samo izvor stresa i frustracije, a ukoliko se prolongira – može dovesti do potpunog sagorevanja (burnout sindrom). Prebacivanje fokusa sa jednog zadatka na drugi daje nam lažan osećaj da stalno nešto radimo i da obavljamo više stvari od jednom, a zapravo dovodi samo do bržeg umaranja, bez ikakvih rezultata naše “efikasnosti”.

Kako biti uspešan u multitaskingu?

S obzirom na to da je u pitanju obavljanje više zadataka u isto vreme, uspešan multitasking se mora oslanjati na dobru organizaciju. Pre svega, utvrdite ciljeve, zatim izdvojte zadatke kojima je potrebno da se dodatno posvetite – a ostale pokušajte da na neki način sinhronizujete i povežete, kako biste ih što efikasnije obavljali u isto vreme.

Za uspešan multitasking veoma je važno da izbacite sve što je nepotrebno i što neće doneti nikakve rezultate. Za početak – eliminišite sve što vas može ometati u multitaskingu, kao što je na primer buka ili mobilni telefon koji vam može odvući pažnju. Rasporedite sve svoje aktivnosti tako da znate da vas niko neće prekidati u njihovom obavljanju, a period koji imate za ovakav način rada iskoristite maksimalno. Naravno, za multitasking ostavljajte samo one obaveze koje je potrebno da rešite, a ne one iz kojih biste trebali da naučite nešto novo ili u kojima nemate nikakvog iskustva.

Još sličnih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top