Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Kako govore dečaci a kako devojčice

Kako govore dečaci a kako devojčice

kako-govore-decaci-i-devojcice

Kako usvajaju govorno-jezičke sposobnosti dečaci, a kako devojčice

  • Sličnosti su daleko veće nego razlike i generalno proces usvajanja je isti.

Nisu uočene razlike koje bi se mogle povezati sa uticajem pola na razvoj govorno – jezičkih sposobnosti .

  • Postoji razlika u stilovima jezičkog razvoja

80% devojčica ima referentni stil usvajanja jezika

Referentni stil  znači da je rečnik devojčica bogatiji imenicama, one više razgovaraju,  preciznije su u izgovoru i vole igre imenovanja.
60% dečaka ima ekspresivni stil usvajanja jezika

Ekspresivni stil podrazumeva ekspresivnost u govoru i izostavljanje imenica, a na prvom mestu su reči koje označavaju akciju, znači glagoli. Dečaci nemogu čekati da kažu ono što žele i nije im važno kako će to reći.
Nijedan od ovih stilova usvajanja govorno – jezičkih sposobnosti nije bolji i razlika se javlja kao posledica vaspitanja i kulturnih stavova prema polovima.

Kako govore dečaci a kako devojčice

  • Posmatrajući roditelje, pre svega majke, istraživači su uočili velike razlike u načinima razgovora sa devojčicama i sa dečacima. Sa devojčicama se više razgovara, govor je više usmeren na dete, izgovor je pravilniji, a sa dečacima se najviše razgovara tokom igre (akcije). Roditelj govori u stilu sada i ovde, što znači da je takav jezik manje složen i apstraktan nego onaj koji se koristi u razgovoru sa devojčicama. Izgovor je manje jasan.
  • Tipovi igara sa devojčicama i sa dečacima se bitno razlikuju. Devojčice se više igraju sa lutkama i više im pričaju, više imenuju i postavljaju pitanja. Dečaci se igraju vozilima i konstrukciskim igračkama i pri tome više koriste zvukove i ekspresivnost u izražavanju. Zato je važno da dete (i devojčice i dečaci) koriste sve vrste igračaka, a oni će se sami opredeliti za one koje im više odgovaraju.

Način roditeljskih interakcija s decom i vrste igranja mogu biti objašnjenje za razlike u stilovima usvajanja govorno – jezičkih veština između devojčica i dečaka.

Ponudite detetu raznolikost
i uživajte u njegovom razvoju!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top