Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje roditelja » Kako insulinski poremećaji utiču na neplodnost?

Kako insulinski poremećaji utiču na neplodnost?

EPIDEMIJA INSULINSKIH POREMEĆAJA I NEPLODNOST

 

Insulinski poremećaji danas su toliko česti da mnogi lekari smatraju da se može govoriti o pravoj epidemiji, naročito kad je reč o hiperinsulinemiji.

Insulin je hormon koji proizvodi naš pankreas i reguliše nivo šećera u krvi, a hiperinsulinemija označava abnormalno visoku količinu insulina u telu. Primarni uzrok je insulinska rezistencija.

Dr Nebojša Zečević, ginekolog Specijalne bolnice “Beograd” objašnjava da se suštinski radi o fenomenu relativno novijeg datuma, koji predstavlja smanjenu reakciju čovekovog organizma na sopstveni insulin.

“U dugotrajnom smislu to dovodi do hronične hiperinsulinemije i do iscrpljivanja rezervi insulina, pre svega rezervi pankreasa i do stanja koje faktički vodi, u finalnom ishodu, u dijabetes. Tako da se insulinska rezistencija može smatrati preddijabetesom“ – kaže dr Zečević.

Može se desiti da ne postoje nikakvi primetni simptomi ovog problema, ali neki od mogućih čine: prevelika želja za šećerom, neuobičajeno gojenje, česta i pojačana glad, problem sa koncentracijom, osećaj zamora, anksioznost, malodušnost, pa i depresija.

Uz to, insulinska rezistencija ometa ili sprečava ovulaciju i ograničava sazrevanje jajne ćelije, može da poremeti implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu, kao i da bude uzročnik pobačaja. Jedan je od ključnih faktora za pojavu policističnih jajnika, a oni su najčešći uzrok ženskog steriliteta.

„Insulinska rezistencija pojavljuje se u preko 60% slučajeva policističnih jajnika, a u 90% slučajeva kod gojaznih osoba sa policističnim jajnicima.“ – ističe dr Zečević.

Hiperinsulinemija se može lečiti uz pomoć lekova, ali je potrebno doći do srži problema koji se leči dijetom, vežbom i drugim promenama životnog stila.

Kako naglašava ginekolog, dr Marijana Šašić hiperinsulinemija je česta pojava i kod gojaznih žena koje ulaze u proces vantelesne oplodnje. „U tim slučajevima je neophodno intervenisati i određenom terapijom, ali i dijetetskim programima sa maksimalno redukovanim ugljenim hidratima“ – objašnjava dr Šašić.

Redukovana i dobro izbalansirana ishrana značajno popravlja ukupno psihičko stanje žene i dovodi do duplo boljih rezultata u lečenju neplodnosti. Kontrola zdravstvenog stanja, pa i insulina i zdrav način života važan su faktor na putu ka roditeljstvu. I time, vredni truda.

 

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top