Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bezbednost » Kako najbolje obući bebu u letnjim uslovima?

Kako najbolje obući bebu u letnjim uslovima?

Leto je tu, a s njim i lepo vreme, mnogo mogućnosti za neometane šetnje s bebom, uživanje u prijatnoj klimi a sa tim i sve moguće opasnosti kao stvorene da vam umanje užitak u prvim mesecima života s detetom. Vrućina, nagla zahlađenja, nepredvidiv vetar, zamke klimatizovanog prostora i naravno sunce, koje je istovremeni i neosporna blagodet, ali i pretnja u određene sate tokom dana. Mnoge se neprijatnosti mogu izbeći odgovarajućim oblačenjem novorođenčeta i bebe u vrelim letnim danima.

Kad je novorođenče ili beba nahranjeno, suvo, nema temperaturu i ne grči se zbog bolova u stomačiću, a i dalje neutešno plače, velika je verovatnoća da  pokušava da vam kaže da mu je vruće ili hladno. Bebu za leto nije jednostavno obući jer, osim odgovarajuće temperature, u obzir valja uzeti i zaštitu od vetra ili sunca.

Kod novorođenčadi treba voditi računa o tome da je njihova prirodna temperatura malo viša od naše, pa ih treba oblačiti malo toplije nego što oblačimo sebe. Zapravo je neko nepisano pravilo sledeće: jedan sloj odeće više od nas. Kad su u pitanju malo starije bebe, najbolje se držati onoga da je deci vruće isto kao i nama, pa im je i svaki dodatni sloj odeće jednako nepodnošljiv kao što bi bio i nama. Osim toga, obučete li dete previše, moglo bi od znoja da  dobije osip, a pri dužem izlaganju takvim uslovima i toplotni udar.

Materijal idealan za svako doba godine, a posebno leto, svakako je pamuk, koji osetljiva dečija koža najbolje podnosi. Bodiji, majice, haljinice – sve bi to trebalo da bude od prirodnog pamuka tankog tkanja i ne preusko krojeno jer ćete svoje dete, a i sebe, tako najpre poštedeti muka neprijatnog crvenila i osipa. Bodići su pritom najzahvalniji deo bebine garderobe jer dete može za vreme velikih vrućina biti samo u njima, a roditelji se ne moraju brinuti hoće li se pelena “oteti kontroli” ili leđa nakon malo meškoljenja ostati gola.

Potrebno je stalno imati na umu upozorenje i lekara i meteorologa kako boravak na suncu između 10 sati ujutru i 17 sati posle podne nikako zbog zračenja nije preporučljiv ni odraslima, a deci još manje. Stoga je bolje, kad je to moguće, letne šetnje s detetom organizovati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, kad ni spoljne temperature nisu tako visoke, a rizik izlaganju štetnim Sunčevim zracima bitno je smanjen. Opasnost od Sunčevih zraka za novorođenčad i bebe još je veća jer decu do šest meseci starosti (neki kažu i do godine dana) nije preporučljivo mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Njihova je koža još uvek preosetljiva i nije formirala dovoljno prirodne odbrane, a svako sredstvo za zaštitu od sunca sadrži (relativno) agresivne hemikalije koje prodiru u telo.

Tako se vraćamo na tanki pamuk: kad ste napolju, detetu trebaju dugi rukavi, duge nogavice, a bilo bi dobro i da su odevni predmeti svetlijih boja jer one bolje odbijaju Sunčeve zrake i čine boravak na vazduhu prijatnijim. Šeširić je takođe obvezan: kapica će samo delimično pomoći, dok će šeširić širokog oboda koji pokriva sa svih strana, uključujući i vrlo osetljivu kožu vrata, mnogo bolje zaštititi bebu od sunca. Toga bi se trebalo pridržavati i za vreme oblačnih dana jer štetna zračenja u letnim mesecima prodiru i kroz naoblačenje u ono vreme od 10 do 17 sati, pa izlaganje gole dečje kože ni tada nije poželjno.

Slojevi, slojevi

Vreme leti zna da bude  vrlo prevrtljivo. Niste se ni snašli, a već se spustio pljusak i temperatura pala za 15 stepeni. Čak i ako nisu posredi tako drastični vremenski uslovi, uvek je dobro u pripremi imati dodatne odevne predmete kad izlazite s novorođenčetom ili bebom iz kuće. Periferna cirkulacija kod tako male dece zbog nekretanja još uvek ne funkcioniše u potpunosti, stoga je dobro sa sobom poneti čarapice i rukavice. Starija beba može celo leto provesti samo u peleni i bodiju, ako to temperature dopuštaju, ali  ipak je potrebno češće proveriti temperaturu ruku i nogu. Ako su hladne, bebi trebaju čarapice i rukavice, možda i kakva lagana, pamučna dukserica ili jakna.

Nagle promene vremena nisu jedina spoljašnja temperaturna okolnost o kojoj valja povesti računa. Veliki su izgledi da ćete, dok ste s bebom van kuće, ušetati u klimatizovan prostor. Mnogi preteruju s rashlađivanjem, pa razlika između temperature  asfalta i klimatizovane unutrašnjosti zna da  bude i 20 stepeni. Čak i kad nije tako i kad se temperatura unutrašnjosti održava na zdravih 6-7 stepeni razlike prema spoljašnjoj, taj je prelaz ipak pomalo šokantan. Stoga sa sobom nosite pamučni prekrivač u koji ćete umotati dete. Ćebence je, naravno, dobro imati i zbog naglog podizanja vetra, a dobro je sa sobom osim šeširića nositi i kapicu, koja će u slučaju naglog pada temperature ili vetra bolje prijanjati uz detetovu glavicu i štititi uši.

Mirne letnje noći

Tokom noći, ako je vaš životni prostor ugrejan na oko 24-25 stepeni, novorođenče ili beba može spavati u pamučnoj pidžami bez džakčića. Ako vam se, temperatura u sobi penje iznad 26-27 stepeni, dete može spavati samo u bodiću. Ako primetite da vaša nešto starija bebica ne voli pokrivanje i da skida sa sebe odeću, moguće da joj prija manje toga na njoj i da joj je vruće. Spava li mirno samo u kratkoj majici s pelenom, možete biti mirni jer joj je tako očito sasvim prijatno.

Ako je vaš dom klimatizovan, vodite računa da dete ne bude izloženo direktnom duvanju, naročito ne dok spava ili ako je tek okupano. Detetovu odeću za spavanje u klimatizovanom prostoru takođe treba prilagoditi: ako je temperatura u sobi oko 22 stepena, novorođenče ili beba treba da spava u pidžamici i vreći.

U svakom slučaju, ako  želite da znate kako vaše novorođenče podnosi temperaturu okoline, bilo danju ili noću, najbolje je periodično proveravati njegovo telo. Hladne ruke i noge – bucite ga u još jedan sloj odeće. Oznojena leđa – obučen je pretoplo, a uz skidanje sloja odeće možete i sebi i svojoj bebi priuštiti malo rashlađivanja vodom.
Sitnice koje rashlađivanje znače

Evo još nekoliko trikova uz čiju pomoć možete svom novorođenčetu ili bebi pomoći za vreme letnih vrućina:

– pamučne pelene leti je bolje upotrebljavati od sintetičkih; kao i kad je pamučna odeća u pitanju, one propuštaju vazduh i ne zatvaraju detetovu kožu, pa ćete tako lakše izbeći stvaranje osipa;

– uklonite dodatne slojeve postave na kolicima ili nosiljkama jer se one na vrućini dodatno ugreju; leti je  dobro u kolica ili nosiljku staviti pamučnu pelenu ili prostirku;

– vodite računa da bebi leti kao i vama treba više tečnosti.

– oči novorođenčeta i bebe vrlo su osetljive, ali nemojte pokleknuti kupovanju slatkih, šarenih naočara; velika je verovatnoća da su od jeftine plastike koja detetu može samo štetiti, pa se ipak pre konsultujte s doktorom i držite se naočara proverenih robnih marki;

– kao što smo rekli, upotreba krema sa zaštitnim faktorom na detetu do šest meseci starosti nije preporučljiva. Međutim, kad sunce ne peče, slobodno se nakratko s detetom bućnite u vodu. Može biti čak i obučeno i sa šeširićem ako se plašite da je sunce još jako. I brzo se vratite u hladovinu. Ako je vaša beba starija od šest meseci, sredstva sa zaštitnim faktorom možete upotrebljavati obilnije i češće – kremu ili losion valja nanositi svaka dva sata, čim se dete pokvasi ili oznoji, a nanosite ih i ispod odeće.

 


Oprezno s prekrivanjem kolica u šetnji!

Jedna od velikih grešaka na koje često nailazimo je da roditelji u želji da zaštite bebu od sunca kolica prekrivaju s tetra pelenama, peškirima,  i ostavljaju tek mali deo otvoren za vazduh… Time smanjujete dotok kiseonika do bebe, a povećavate toplotu u kolicima jer nema dovoljnog provetravanja. Od sunca je sasvim dovoljan pokrivač od kolica ili  suncobran koji ćete podešavati zavisno od toga  kako se krećete vi i gde pada senka. Uvek  pokušajte da se stavite u perspektivu bebe kad je stavljate u određene uslove ako niste sigurni da li  radite dobro.

http://roditeljsrbija.com/klima-uredaji-i-zdravlje-beba-i-dece/

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top