Javor-Zimske carolije
Naslovna » Mama » Zdrava mama » Od štitne žlezde sve kreće!

Od štitne žlezde sve kreće!

Kada štitna žlezda ne funkcioniše na pravi način, lako može doći do većih i ozbiljnijih problema.

Štitnjača, žlezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše.

Pogledajte recept za neverovatan prirodni napitak kojom ćete štitnu žlezdu očistiti od toksina i poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Recept je podelila sertifikovana holistička nutritivna terapeutkinja Sieda Kiran Zahra Husain, a sastoji se od:

– 7 šoljica izvorske ili filtrirane vode
– 1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice
– ¼ kašičice suvog đumbira
– ½ kašičice cejlonskog cimeta
– ¼ kašičice muškatnog oraščića
– ¾ šoljice sveže isceđenog soka od narandže
– ¼ šoljice sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:
Zagrejte vodu na vatri i pre nego što provri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok narandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

TAJNA LEKOVITOSTI NAPITKA ZA ŠTITNJAČU

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

brusnica-1

Đumbir zauzima posebno mesto u mnogim kuhinjama zbog specifične arome i oštrog, pikantnog i oporog okusa koji ga odvaja od drugih začina, ali i zbog svojih lekovitih svojstava.

Hiljadama godina se koristi kao začin i lek, i do današnjeg dana. U svom sastavu hranljivih materija, đumbir uglavnom sadrži vitamin C, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

dumbir6

Svež đumbir pomaže da se smanji visok holesterol. Istovremeno, smanjuje nadutost želuca.

Pozitivno utiče na obnavljanje crevne flore, ima laksativni efekat. Jake glavobolje i migrene mogu se ublažiti konzumiranjem nekoliko tankih kriški svežeg đumbira.

Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

cimet

Antioksidansi iz cimeta stabilizuju visinu šećera u krvi i smanjuju želju za ugljenim hidratima, ne potstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja.

Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola kašike cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola, a on vam takođerpomaže kod loše probave i utiče na smanjenje triglicerida. Višestruko je koristan lek za štitnjaču.

stitnjaca

Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u indukovanju ekspresija visine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

muskatni

Muškatni oraščić je prirodni  podizač raspoloženja i sedativ, i potstiče metabolizam.

naran-sok

Narandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan razmeru fruktoze i glukoze, kao i  minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno deluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja vezuje i eliminiše toksine iz tela i pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

limunov-sok

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i izuzetne lekovitosti za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitnjača reguliše metabolizam, a niszak nivo hormona usporava telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

stitnjaca

Ukoliko imate  usporen rad štitnjače pijte ovaj napitak svakodnevno.

Ova hrana je najbitnija u izlečenju štitne žlezde i za održavanjem u zdravom stanju:

Pasulj

grah-soja-5a816742a9cd3

Pasulj je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Pasulj sadrži belančevine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.

Riba

riba-hladnjak

Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili sardela odličnim za ručak ili večeru.

Hipotireoza koja nije prikladno kontrolisana može povisiti nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažavaju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je takođe dobar izvor selena, važnog za rad štitnjače.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top