Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Školarci » Kako obeležavate uspešan kraj školske godine svog deteta?

Kako obeležavate uspešan kraj školske godine svog deteta?

Kako obeležavate uspešan kraj školske godine svog deteta?

bi

Svaki trud deteta bi trebalo pohvaliti, a kako bi onda trebalo obeležiti uspešan kraj školske godine? Naravno, ovo je za decu zaista važan trenutak, pogotovo u periodu prvih nekoliko razreda osnovne škole kada oni zaista žele da svojim uspehom učine roditelje ponosnim.

Da li pravite neku proslavu kojom ćete obeležiti uspešnost svog deteta na kraju školske godine? Kako bi trebalo da obeležite dan kada vaše dete kući donese ocenama ispunjenu knjižicu? Zašto je važno da dete zna da ste ponosni?

Najbolja motivacija za dalji uspeh u školi

Kada dete vidi da ste zaista ponosni na njegov uspeh na kraju školske godine, ono će imati potrebu da svaki naredni put bude još više petica u toj knjižici i da jednostavno osigura svake godine taj osećaj u vama. Bez obzira na to kakav stav vi imate o ocenama i koliko ste tolerantni ili ambiciozni kada su ocene vašeg deteta u pitanju, sigurno je da će bolji uspeh vašeg deteta učiniti vas kao roditelja mnogo srećnijim.

Proslava uspešnog završetka školske godine može biti jednostavno slavlje za sve članove porodice ili zajedničke aktivnosti koje ćete planirati. Važno je samo da taj dan na neki način učinite posebnim, jer će to vaše dete sigurno pamtiti.

Kako nagraditi dete za uspeh u školi i da li je to potrebno?

Poznato je već da su pohvala i nagrada mnogo bolja motivacija za decu, nego kazna i zabrana, zbog čega bi trebalo nagrađivati svaki dečiji uspeh i trud. Naravno, to ne znači da bi trebalo svaki dobro urađeni domaći ili peticu sa diktata nagrađivati onim što bi dete poželelo, hraneći i povećavajući njihove apetite za nagradama. Pohvalom svakog truda i simboličnom nagradom za rezultate sigurno ćete pomoći detetu da izgradi svoje samopouzdanje i motivaciju za dalji napredak, a to je ono što je najvažnije u ovom delu vaspitanja deteta. Nagrade bi trebalo pažljivo deliti, kako dete ne bi postalo motivisano samo nagradom, što vremenom može dovesti do toga da ukoliko izostaje nagrada – izostaje i uspeh.

Poučna nagrada

Naravno, potrebno je i poželjno, nagrađivati dete za njegov uspeh, pri čemu nagrada ne mora uvek biti nešto materijalno. Bitno je da uz nagradu ide i pouka koju će dete izvući, u suprotnom dobija se samo kontra-efekat onoga što smo hteli da postignemo. Zato je uvek zajedničko provedeno vreme dragocenije i bolje nego kupovina skupocene igračke detetu. I odlazak na izlet ili u bioskop za celu porodicu košta, ali je bitno vreme koje ćete provesti zajedno i uspomene koje ćete izgraditi, a koje će kao nagrada imati vremenom sve veću vrednost. Trebalo bi da deca nauče da nagrada nije samo nešto materijalno, već da je to nešto što će nas razveseliti, što će nas podstaći da osetimo i delimo ljubav, da stvaramo uspomene i vreme provodimo sa svojom porodicom.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top