Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Kako se zaštititi od UV zraka

Kako se zaštititi od UV zraka

U svetu godišnje od melanoma oboli 130 hiljada, a umre 37 hiljada ljudi. Poslednjih godina raste i broj dece mlađe od deset godina koja obolevaju od melanoma.

Zato lekari savetuju roditeljima da decu do tri godine ne sunčaju jer koža akumulativno “pamti” sve opekotine, posebno ako su zadobijene u detinjstvu!

UVA (ultra violet) su dugotalasni zraci koji prodiru duboko u kožui daju preplanulu boju koja brzo nestaje. Duže izlaganje UVA zracima izaziva prevremeno starenje kože, jer oni uništavaju i razgrađuju kolagen i elastin, a utvrdjeno je da je UVA odgovoran za nastanak raka kože. UVB su kratkotalasni zraci odgovorni za pojavu eritema, crvenila i opekotina na koži.

Ultraviolentni zraci najopasniji su na planinama zbog toga što prolaze tanji sloj atmosfere, dok oni na moru situaciju dodatno komplikuju jer se reflektuju od morske površine, peska i kamenja.

Neophodno je preduzeti odgovarajuće mere zaštite i poštovati neka pravila.

Intenzitet sunčevih zraka nije uvek isti (zavisi od doba dana i doba godine). Svi dobro znaju da je napolju mračnije i hladnije kad na nebu ima oblaka, toplije kada je vedro a Sunce visoko na nebu. Svi ovi efekti koje primećujemo vezani su isključivo za dolazak vidljive svetlosti.
Situacija sa UV zracima je nešto drugačija. Na primer, neki oblaci zaustavljaju vidljivu svetlost ali UV zraci nesmetano prolaze. Naša čula ne reaguju na UV zrake tako da se na njih ne možemo osloniti, jedino što nam preostaje je upotreba posebnih instrumenata za merenje zračenja i slušanje vremenske prognoze.

Godine 1992. tri Kanadska naučnika postavila su skalu za merenje UV zračenja po kojoj se intenzitet zračenja izražavao tzv. UV indeksom. Ubrzo nakon definisanja ove skale TV stanice u Kanadi i SAD uvrstili su podatke o UV indeksu u redovnu vremensku prognozu. Danas je ova skala prihvaćena u celom svetu i često se na televiziji mogu čuti vrednosti UV indeksa, naročito tokom letnjih meseci.

UV indeks meri intenzitet celokupnog UV zračenja koje stiže na površinu (tj. UVA i UVB). Vrednost UV indeksa počinje od nule i može imati sve veće celobrojne vrednosti. Što je vrednost UV indeksa manja, manja je i opasnost od boravka na Suncu. Kako raste intenzitet zračenja sa Sunca, UV indeks postaje sve veći i veći. Kada UV indeks dostigne vrednost 11, smatra se da je zračenje koje dolazi izuzetno opasno i tada boravak na suncu treba svesti na minimum. Sa porastom UV indeksa smanjuje se i vreme koje je potrebno da sunčevi zraci izazovu opekotine, na primer kada je UV indeks 1 to vreme iznosi oko 60 minuta, a kod UV indeksa 11 vreme se smanjuje na samo 10 minuta!

Kako se zaštititi od UV zraka? Mehanizam zaštite je relativno jednostavan…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top