Naslovna » Porodica » Ključ za uspešno roditeljstvo

Ključ za uspešno roditeljstvo

Ključ za uspešno roditeljstvo

kljuc-za-uspesno-roditeljstvo

Ključ za uspešno roditeljstvo

Ključ za uspešno roditeljstvo nije u složenim teorijama ili mnoštvu pravila ponašanja, nego je utemeljen na najdubljim osećanjima ljubavi i nežnosti prema deci koja se izražava kroz empatiju i razumevanje.

Vaspitni postupci roditelja ili roditeljski stil igra važnu ulogu u razvoju deteta.
Predstavljamo vam nekoliko roditeljskih tipova.

Autoritativni roditelji imaju visok stepen topline i nadzora, oni su brižni i osetljivi prema deci, ali takođe postavljaju jasne granice u vezi sa onim što je deci dozvoljeno. Deca autoritativnih roditelja su znatiželjna, samouverena, akademski uspešna i nezavisna.

Autoritarni roditelji imaju nizak stepen topline a visok stepen nadzora, vrlo su zahtevni, uspostavljaju strogu kontrolu nad ponašanjem dece, a ispunjavanje svojih zahteva osiguravaju pretnjama i kaznama. Njihova deca su osetljiva, lako se iznerviraju, ćudljiva su, agresivna i pokazuju probleme u ponašanju.

Popustljivi roditelji imaju visok stepen topline, ali nizak nivo nadzora, puni su ljubavi ali ne postavljaju jasne granice u vezi sa ponašanjem deteta. Kao rezultat njihova deca su impulsivna, nezrela i slabo kontrolišu svoje ponašanje.

Ravnodušni roditelji imaju nizak nivo topline i nadzora. Zanemarana deca ravnodušnih roditelja se ponašaju neprimereno i zahtevno u socijalnim interakcijama.

Emotivne interakcije između roditelja i dece imaju ogroman uticaj na razvoj deteta. Cilj roditeljstva nije samo odgajiti decu koja su poslušna, već im pomoći da postanu moralni i odgovorni ljudi koji će dati doprinos društvu, imati moć da prave lične izbore, koji će imati dobre odnose sa prijateljima i bračnim drugovima i sami postati dobri roditelji.

Emocionalni treneri –  su roditelji koji razvijaju blizak odnos sa svojom decom kada im nude razumevanje i pomažu im da se izbore sa osećanjima kao što su ljutnja, tuga i strah. Poslušnost i osećaj odgovornosti kod dece emocionalnih trenera dolazi kao rezultat ljubavi i bliskosti koje deca osećaju unutar svojih porodica. To je zbog toga što dobro roditeljstvo zahteva nešto više nego intelekt – dobro roditeljstvo zahteva emocije! Porodica je prva škola u kojoj učimo kako se osećamo i kako drugi reaguju na naša osećanja. U ovoj školi deca uče ne samo kroz ono što roditelji govore nego i kroz modele koje pružaju u načinu kako upravljaju svojim osećanjima.

Četiri roditeljska stila u vezi sa odnosom prema emocijama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top