Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Kralj Petar II Karađorđević

Kralj Petar II Karađorđević

kralj-petar-ii-karadjordjevic

Kralj Petar II Karađorđević rodio se u Beogradu 6. septembra 1923. godine. Bio je najstariji sin jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića i princeze Marije od Rumunije. Kraljevski par imao je veliki ugled u zemlji i u svetu, a kraljica Marija je bila unuka engleske kraljice Viktorije i imala je rodbinske veze sa svim evropskim, kraljevskim kućama. Bio je treći i poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije.

Krštenje Prestolonaslednika Petra obavljeno je u Dvorskoj kapeli. Kumovi na krštenju bili su mu engleski kralj Džordž VI i njegova žena Elizabeta Bouz – Lajon. Po obredima Srpske pravoslavne crkve, krstio ga je patrijarh Dimitrije. Istog dana venčali su se stric kralja Petra, knez Pavle i kneginja Olga, najstarija kćer grčkog princa Nikole.

Kraljica Marija želela je da se Petar obrazuje u duhu engleskih uzora, a kralj Aleksandar nastojao je da sina vojnički vaspitava. Od ranog detinjstva učestvovao je u protoklolarnim, državnim svečanostima, uživajući poseban tretman i pažnju roditelja i javnosti. Školovao se u Belom Dvoru, na Dedinju. Pored učenja osnovnih školskih predmeta, velika pažnja poklanjala se njegovom fizičkom razvoju, vežbama sa sokolovima, planinarenju i jahanju. Pokazivao je veliko interesovanje za mehaniku i automobile.

Kraljevska porodica provodila je odmor u Herceg Novom, u Bokokotorskom zalivu. Kralj Petar je zapisao u svojim memoarima da je tada prekinuto njegovo detinjstvo. Naime, otac kralja Petra, kralj Aleksandar, angažovao je engleskog učitelja, Sesil Perot-a, da uči mladog kralja engleskom jeziku i o tekovinama države Engleske i drugih država. Ubrzo su doneli odluku da se mladi Prestolonaslednik školuje u Engleskoj.

Po odluci kraljevske porodice da se školovanje kralja Petra II nastavi u Engleskoj, pripreme za njegov odlazak su obavljene vrlo brzo. Sa Bleda, do austrijske granice, sporo, preko planina, ispratila ga je porodica. Uz put, Kralj Aleksandar savetovao je sina: ,,Sada ćeš morati da shvatiš da se više ne možeš ponašati kao princ, već kao bilo koji drugi mladić. Želim da vredno radiš i stekneš dobre prijatelje: uverićeš se kasnije da ih je dobro imati. Neka ti je uvek na umu da ćeš predstavljati našu otadžbinu, i da će nas ljudi procenjivati po tvom ponašanju.” Ovo je bio pravi oproštaj oca i sina jer je ubrzo kralj Aleksandar stradao u atentatu u Marseju.

Prestolonaslednik Petar II Karađorđević vrlo kratko je boravio na svom školovanju u Engleskoj. Uzrok je bio atentat na njegovog oca, kralja Aleksandra Karađorđevića, u Marseju, prilikom prve zvanične posete Francuskoj.

Atentat na njegovog oca, kralja Aleksandra Karađorđevića, u Marseju, prilikom prve zvanične posete Francuskoj…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top