Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Male boginje – Morbili

Male boginje – Morbili

male-boginje-morbili

Male boginje su akutna, veoma kontagiozna osipna bolest koja se ispoljava ospom po koži koja izbija u više naleta, uz visoku temperaturu.

S obzirom da se u našoj sredini od 1971. godine sprovodi sistematska vakcinacija, morbili će se videti retko, kao sporadični iii uvezeni poje­dinačni slučajevi.

Male boginje izaziva Morbilli virus.
Virus morbila je patogen samo za čoveka. Prirodni imunitet prema morbilima ne postoji ni kod jedne rase, ni kod jednog naroda.

Male boginje su jedna od najkontagioznijih infekcija. Bolest se prenosi direktno, kapljičnim putem. Izvor zaraze je čovek oboleo od morbila, u toku inkubacije i nekoliko dana nakon izbijanja ospe. Virus je veoma neotporan u spoljnoj sredini. Kliconoštvo ne postoji.

Pre uvođenja sistematske vakcinacije, bolest se javljala endemski sa sezonskim varijacijama, više od jeseni do proleća. Veće epidemije su se javljale na 4-5 godina.
U visoko vakcinisanim sre­dinama, kakva je i naša, morbile se vide samo kao sporadično oboljenje, ili kao nekoliko vezanih slučajeva, uvek u vezi sa osobom koja je boravila u sredinama u kojima se vakcinacija ne sprovodi.
U sredinama na niskom socioekonomskom nivou, od morbila i komplikacija morbila (upala pluća, zapaljenje srednjeg uha, encefalitis…) godišnje umire stotine hiljada dece.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top