Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Matematika bez muke

Matematika bez muke

matematikaZavršeno je sa metematikom od koje boli glava, počinje matematika bez muke.
Dragi moji roditelji, dok mi obavljamo naše roditeljske i profesionalne dužnosti, ozbiljan tim naučnika tamo negde blizu i daleko studira delove našeg mozga u kome su smešteni trouglovi, brojevi… malo aritmetike… malo geometrije, u stvari baš cela matematika!

Ovi naši pravi prijatelji kažu da je matematika koju smo mi učili u školi većini dece zadavala probleme zato što smo bili naučeni da koristimo uglavnom deo mozga koji u stvari prirodno nije napravljen za funkcije matematike.

Kao kada bi, recimo, od malih nogu učili decu da hodaju na rukama. Trebalo bi im mnogo više vremena, malo bi se pomučili, ali bi uspeli nekako, neko brže i lakše neko sporije, neko bi jednostavno odustao. Nogama hodamo na prirodan i lak način.
Nije potrebno da se sačeka predškolski uzrast da bi se sa decom radila matematika, kako se ranije verovalo, jednostavno zato što nam je urođena sposobnost rezonovanja na matematički način baš kao i sposobnost govora.
Zamislite da jednom detetu koje je fizički sposobno da govori  ponudimo i počnemo da ga učimo da govori tek kada napuni šest godina! Šta bi se desilo?

Ono što je jako bitno da znaju pre svega edukatori, nastavnici, učitelji, profesori je upravo nešto što nema veze sa matematikom a to je način na koji naš mozak funkcioniše i prirodne procese koji se odvijaju u našem telu u trenutku kada se nešto uči, a posebno kada se uči matematika.
Matematika za razliku od drugih materija u biohemijskim procesima mozga aktivira region u mozgu “Amigdala” koji  reguliše strahove.
Kada se nađemo pred zadatkom koji ne možemo da rešimo, naša amigdala se aktivira i prouzrukuje strahove i situaciju iz koje svako od nas želi da pobegne, i vrlo je neprijatna. To se dešava svaki put kada smo pred zadatkom koji ne znamo da rešimo. I umesto da nam se mozak otvori i proradi, on se zatvara i prednost daje solucijama kako da se iz te situacije pobegne.
Tako da ako vaše dete ima probleme sa matematikom i reaguje na ovakav način, ništa ne brinite! Znači da je zdravo i da njegovo telašce odgovara na sasvim normalan i prirodan način. Metoda kojom ga uče nije adekvatna za vaše dete i tu je suština celog problema.
Ja Vas kao mama i kao prijatelj molim da ovo saznanje prenesete svojim prijateljima roditeljima supružnicima koji se bave edukacijom kako bi osvestili što brže ovo područje tabua, i krenuli na prvom mestu sa nekažnjavanjem i neetiketiranjem naše dece da su neinteligentna, nesposobna ili čak pogrdno, glupa, zato što ne uspevaju da “hodaju na rukama” odnosno što ne vole matematiku.
Ovo je jedini razlog što većina dece koja imaju probleme sa matematikom odustaju.

Matematika bez muke…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top