Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Matične ćelije

Matične ćelije

maticne_celijeMatične ćelije

Pupčanik omogućava povezivanje bebe, dok je u vašem stomaku, sa posteljicom. Funkcija pupčanika je da bebi dostavi hranljive materije i kiseonik, a da iz njega odvede sve otpadne materije. Pupčanik se prilikom porođaja preseca i tim činom se dete odvaja od posteljice i od majke.

Krv dobijena iz pupčanika, nakon porođaja, se koristi za lečenje određenih oblika leukemije.
Matične ćelije dobijene iz krvi pupčanika imaju veoma veliku mogućnost za stvaranje ćelijskih elemenata krvi, pokazuju izuzetna svojstva koja umanjuju aktivnost imunog sistema.
Pored ovoga, tkivo pupčanika je u laboratorijskim uslovima pokazalo izuzetna svojstva u formiranju tkiva jetre, pankreasa, nervnog sistema, koštanog sistema, srčanog mišića…
Pupčanik u sebi sadrži dve arterije i venu. Oni su okruženi Vartonovim gelom koji u sebi sadrži veoma veliku koncentraciju matičnih ćelija. Ove ćelije su specifične po tome da primarno imaju funkciju u formiranju ćelija koštanog, hrskavičavog i masnog tkiva.

Očekuje se da će primena ovakvih tkiva u budućnosti doživeti procvat u medicini i omogućiti lečenje oboljenja diabetes tipa 1, sistemski lupus eritematosus, epidermolysis bullosa, nasleđena metabolička oboljenja, neonatalna asfiksija, cerebralna paraliza.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top