Naslovna » Dešavanja » Međunarodni dan borbe protiv hepatitisa

Međunarodni dan borbe protiv hepatitisa

svetski-dan-hepatitisa

28.jul je međunarodni dan borbe protiv hepatitisa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da oko dve milijarde ljudi na svetu zaraženo hepatitisom B i C, što znači da zaraženih ima osam do deset puta više nego zaraženih HIV virusom.

Pretpostavlja se da je u Srbiji oko 450.000 zaraženih.
Domaći stručnjaci upozoravaju na opasnost od dobijanja ove bolesti pri tetovaži i pirsingu, tretmanima kod pedikira i manikira, hirurškim i stomatološkim intervencijama ako se obavljaju nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima, kao i prilikom korišćenja sredstava za ličnu higijenu osobe obolele od hepatitisa B ili C.

SZO upozorava da je hronična infekcija virusom hepatitisa najčešći uzročnik primarnog raka jetre, koji je treći najsmrtonosniji maligni tumor na svetu.

Usled dugotrajne infekcije a bez adekvatnog lečenja, jedan od četvoro ljudi, koji nose virus hepatitisa B, umire od raka ili ciroze jetre.

Dve od tri osobe, hronično zaražene hepatitisom, nisu svesne rizika od razvoja oboljenja jetre i hepatocelularnog karcinoma, koji nastaju kao posledica kasnijih komplikacija.

Zato je Svetski dan borbe protiv hepatitisa prilika da se utiče na svest o potrebi sprečavanja bolesti, njenom otkrivanju i lečenju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top