Naslovna » Mama » Zdrava mama » Metabolizam

Metabolizam

 

Ishrana nekada nije bila toliko komplikovana kao danas, pratila je sezone i jelo se šta priroda daje u tom trenutku. Ponešto se skladištilo za zimu a sve iz domaće radinosti.

Nije bilo ponude sa trafika, fast food kioska i pekara. Čips, Bounty i milk shake mogli su se samo sanjati…

Postavlja se pitanje kako su ljudi nekada živeli bez svega toga s parčetom tvrde proje bez sira i pasuljaricama skoro svaki dan za ručak… a živeli su bez kancera i alergija.

Svakako su obroci bili skromniji i nije se toliko mešala hrana kao danas.

A kako je danas?

Nismo ni svesni šta sve u toku dana unesemo u sebe kroz svoj sistem za varenje. Nije čak toliko u pitanju ni količina, ni raznovrsnost koliko smo pretrpani poboljšivačima ukusa, aditivima, konzervansima… koji su svuda, u svakom hlebu, testu, mesu, prerađevinama, keksu, soku…

Zato bi trebalo krenuti na pijacu sa cegerom ? što pre i što češće.

Najveći problem današnje ishrane je obilnost jednog standardnog obroka:

Imamo predjelo, pa glavno jelo (a to je uglavnom meso sa prilogom od povrća) ,  pa salatu i na kraju desert… sve to zajedno može da se razvuče na ceo dan – na 5 obroka i da se svaki vari svojim tempom.

Da li ste znali da  bareno i sveže povrće ne bi trebalo kombinovati?  Razlog je što se kuvane i presne namirnice vare različitom brzinom, pa kada su zajedno u našem želucu remete jedna drugu odnosno remete varenje. Ista stvar je sa mesom i ugljenim hidratima, mesom i skrobnom, mastima i ugljenim hidratima.

U nekim situacijama doduše voće može da se kombinuje s mesom i mlečnim ali žitarice i mlečno – nikako.

Zato ukoliko hoćete da usporite svoj metabolizam maksimalno i da vam se gomilaju kilogrami, holesterol i salo – jedite sve zajedno ili bar jednom dnevno namažite na hleb nešto masno… zalepiće se odmah pod kožu i stvoriti džepove za još.

Ako razmislimo, naučili smo da je najlakše za naš digestivni sistem da u jednom obroku jedemo jednu vrstu hrane. Prosto i jednostavno.

Na ovaj način naš metabolizam radi i to veoma brzo. Nema zastoja, nema zbunjivanja, nema problema sa varenjem. Da ne pominjem ostale dobrobiti. No probajte, pa… ? uverićete se sami.

izvor   Neki to vole zdravo

https://roditeljsrbija.com/category/ishrana/hranite-se-zdravo/

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top