Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Mileva Marić Ajnštajn

Mileva Marić Ajnštajn

mileva-maric-ajnstajn

Ona o kojoj se priča – Mileva Marić Ajnštajn

Može li se reći da je Mileva Marić „majka“ teorije relativiteta? Može li se reći da je „vredan samo onaj život koji je proživljen za druge“?

Gotovo je sigurno da se u životu jedne žene teško ili nikako mogu sjediniti dve sreće, lična i opšteljudska jedna se mora žrtvovati. U borbi za Ajnštajna, Mileva je izgubila sebe. Veličinu jednog genija može da prozre samo onaj ko u sebi nosi sličnu energiju. Takvu energiju je svakako posedovala Srpkinja Mileva Marić, prva supruga nemačkog nobelovca Alberta Ajnštajna. Pretpostavlja se da je ova žena iz senke dala značajan doprinos Ajnštajnovom stvaralačkom radu, pa se sve češće postavlja pitanje da li su Ajnštajnovi najznačajniji radovi zaista njegovi, ili iza njih stoji Mileva Marić.

Godinu 1905. nemačka Vlada je proglasila godinom Alberta Ajnštajna, ali se svakako treba prisetiti i žene koja je u njemu otkrila genija, sa njim ostvarila brak i porodicu, ali izgubila svoje mesto u svetskoj nauci.

Imao je sedamnaest, a ona četiri godine više kada su se sreli na ciriškoj politehnici. Bila je jedina devojka u odeljenju u kome je Ajnštajn studirao, i jedna od četiri žene na svetu kojoj je dozvoljeno da izučava tehničke nauke. U Srbiji u to vreme nije bilo dozvoljeno ženama da studiraju, a u svetu se sa podozrenjem gledalo na mogući uspeh žena u nauci. Ali njen talenat za matematiku i fiziku nisu mogli da ospore ni najveći skeptici. Bilo je jasno da je rođena žena koja može dati značajan doprinos nauci, znali su da ona može promeniti svet.

Mileva se nikako nije uklapala u opis onih atraktivnih i lakoumnih devojčica za kojima je žudeo Ajnštajn, ali je za njega imala nešto posebno, nešto što je odvajalo od ostalih devojaka. Imala je energiju da prati njegov genijalni um i, što je bilo važnije, imala je brilijantne ideje kroz koje je video sebe među zvezdama. Albertova jedina želja je bila da dotakne vrh svetske nauke.

Bez sumnje, spojila ih je zajednička strast prema fizici i matematici, a ostaje nedoumica da li je za Alberta Ajnštajna Milevu Marić trajno vezala ljubav ili teorija relativiteta.

Žena koja je ostala u senci svoga muža…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top