Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Mileva Marić Ajnštajn

Mileva Marić Ajnštajn

mileva-maric-ajnstajn

Mileva 1903. godine napušta studije i odlazi za Nemačku, gde je rodila njihovo prvo vanbračno dete, devojčicu Lizarel. Ajnštajn nije znao razlog njenog odlaska. Na vest o napuštanju Švajcarske zapanjeno je upitao: ,,A ko će raditi moje zadatke?“.

Utešila ga je mogućnost da joj zadatke šalje poštom, i tako je i bilo. Neposredno pred porođaj javila mu je da za koji mesec treba da se rodi njihovo dete. Ta vest probudila je u njemu paničan strah od odgovornosti, na koju nije bio spreman. Znao je da se rođenjem deteta zatvara njegova perspektiva. Nauka nije smela da trpi.

Odmah nakon rođenja, devojčica je data na usvajanje. Dve godine kasnije, venčali su se Albert i Mileva. A to nije bilo ni malo jednostavno. Na putu ka zajedničkom životu stajala je Albertova majka, Jevrejka koja nije želela da se pomiri sa činjenicom da će njen sin ostvariti brak sa Srpkinjom. Zbog svog porekla nije bila dostojna da bude njegova supruga, i to je bio dovoljno da je nikada ne prihvati i do kraja života mrzi svoju snahu. Umrla je u ubeđenju da je pored Mileve njen sin proćerdao svoju budućnost.

U braku su se rodili Hans Albert i Edvard. Jako malo vremena su imali za zajednički rad, a dodatno breme im je bila bolest drugog deteta. Brak za ove dve različite prirode postaje veliki teret. Ajnštajn je opšteljudsku sreću stavljao iznad lične, sopstvene i Milevine sreće. On je sebi krčio put do zvezda.

Ona je morala da se zadovolji ulogom majke, potajno verujući u trenutak kada će se vratiti nauci. Do tada joj je bilo dovoljno da sarađuje na radovima koji će proslaviti njenog muža.I nikada nije htela da prizna da sama nema ništa od toga. Verovala je da su njih dvoje jedno.

Nakon 11 godina zajedničkog života Ajnštajn napušta porodicu i ženi se svojom bliskom rođakom. Ovaj razvod je Milevu koštao nervnog sloma. Nakon oporavka živi u velikoj bedi. Bez posla, doma, vere u bolji život. Decu je prehranjivala u narodnim kuhinjama. Nije imala novca za lečenje deteta, čija je bolest napredovala i za Milevu postala nesavladiva.

Ajnštajn je odavno prestao da dovodi sebe u vezu sa njima. Godine 1922. je dobio Nobelovu nagradu za rad o fotoelektričnom efektu. Njene zasluge nikad nije javno priznao. Ajnštajn je celokupan novac od Nobelove nagrade preneo na Milevin bankarski račun. Da li je to bilo njegovo priznanje i za njen doprinos? I da li joj je to bilo potrebno? U borbi za njega izgubila je sebe.

Mileva Marić je umrla u Cirihu, avgusta 1948. godine. Sahranjena je o trošku države. Mesto njenog trajnog prebivališta je do skoro bilo nepoznato. Tek 2004. godine, zahvaljujući Nikoli Stojanoviću, osnivaču memorijalnog centra Nikole Tesle u SentGaleni, pronađen je grob Mileve Marić. On se pet godina bavio istraživanjem sa željom da otkrije, i javnost upozna gde tačno počiva Srpkinja koja je svet zadužila naukom, a na neki način ostala u senci svog muža.

Iza Mileve su ostala samo dva naučna spisa. Prvi, o Analitičkoj mehanici, spremljen za Ajnštajnova predavanja 1910. godine na Ciriškom univerzitetu. Drugi je odgovor Mileve Marić Maksu Planktu na njihov rad o infracrvenom zračenju. Jedan međunarodni kongres fizičara devedesetih godina prošlog veka bio je skandalizovan izjavom Evana Harisa Vokera: „Ajnštajn nije otkrio teoriju relativiteta, koja mu je donela svetsku slavu. Njegova prva supruga, Mileva Marić, dala mu je mnoge genijalne ideje koje su mu otvorile put do uspeha. Ona je ta koja je napisala članke o teoriji relativiteta, koje je on objavio pod svojim imenom“. Fizičar Abram Jofe je tvrdio kako su mu u ruke dospeli originalni spisi teorije relativiteta, potpisani sa Marić Ajnštajn.

Može li se reći da je Mileva Marić „majka“ teorije relativiteta ? Može li se reći da je „ vredan samo onaj život koji je proživljen za druge“? Gotovo je sigurno da se u životu jedne žene teško ili nikako mogu sjediniti dve sreće lična i opšteljudska jedna se mora žrtvovati.

Pripremila
Profesor Biljana Popović
Izvor: Vikipedija

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top