Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Budite bolji roditelji

Budite bolji roditelji

Budite bolji roditelji i supružnici.

budite-bolji-roditelji

Poštovani roditelji,
ovaj tekst sadrži citate akademika Vladete Jerotića koji će vam pomoći da budete bolji roditelji i supružnici.

„Jedino dete prima u igri drugo dete takvo kakvo jeste, (Hristos pozvao da ostanemo kao deca). Dete za drugo dete jeste.
Odrasli gledaju jedan drugog onako kako bi želeli da drugi budu, ili kako bi želeli da sami budu, a pošto se uvere (ako se uvere) da ljudi nisu takvi, oni ih kritikuju, jednom reči, odbijaju da ih prime za ravnopravne u igri odraslih, da ih prime onakve kakvi stvarno jesu.“

“… verujem da sasvim malo dete vidi nešto više i dalje od odraslog čoveka. Ne čini li se nekad da ono i ne gleda crte našeg lica, kao što će to kasnije kao odraslo gledati, već da gleda i vidi nešto u nama što je iza lica.”

Budite bolji roditelji

“Roditelji nisu dužni i ne mogu sami da izvuku sav potencijal iz deteta, sve intelektualne sposobnosti.
Zanimljivo je da će mnogo više nego umnim radom sa detetom, roditelji izvući i razviti njegove mentalne i duhovne sposobnosti – ljubavlju.”

„Uslov za razvoj samostalne i zrele ličnosti je u doživljenom i proživljenom osećanju sigurnosti i priznanja u detinjstvu. Ako toga nije bilo, neurotičar će neprestano kasnije težiti da dobije priznanje od spoljnjeg sveta, a ne od samog sebe.“

“Svi se rađaju sa 10 milijardi neurona. Neuroni su pupoljci i treba ih razvijati.”

“U braku je dobra međusobna poslušnost, a ne samo da žena bude poslušna. Izraz poslušnost se često meša se sa pokornošću. Pokornost je vezana za strah, a poslušnost za ljubav.”

“Najvažniji kriterijumi u psihologiji koji pokazuju stepen zrelosti čoveka:

  1. Sposobnost za voljenje nekog drugog, a ne samo sebe samog
  2. Sposobnost kontrolisanja sopstvenih nagona i impulsa
  3. Sposobnost podnošenja neprijatnosti, bola i patnje
  4. Posedovanje zrele, a ne infantilne savesti
  5. Umerena agresivnost bez reakcije besa ili mržnje, ali i bez preterane bojažljivosti.“

“Ono što je kod dece lepo, fascinantno, bogoliko, to je njihovo poverenje – ono što je Erikson nazvao prapoverenje sa kojim svako dete dolazi na svet, njihovo brzo opraštanje uvreda, divljenje, čuđenje. To su elementi koje vredi sačuvati za ceo život.”

“Voleti drugog čoveka znači i razumeti ga, a svakako i opraštati mu. Nije, doduše, lako voleti čoveka onakav kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već da ga i zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane upravo onakav kakav može da bude.”

Ljubav…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top