Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Naučimo svoje dete da uči

Naučimo svoje dete da uči

naucimo-dete-da-uci

Niste zadovoljni uspehom koji vaše dete postiže u školi?
Naučimo svoje dete da uči.

Mislite da se mnogo trudi i muči? Sada imate priliku da mu pomognete. Sasvim je sigurno da ako uložite malo pažnje i truda i investirate svoje vreme, možete pomoći svome detetu, olakšati mu učenje i osigurati postizanje boljih rezultata u školi. Ako u obzir uzmemo činjenicu da naša deca žive u informatičko-informacionoj eri, u kojoj je celoživotno obrazovanje preduslov za opstanak, uvidećemo koliki je značaj učenje deteta za samostalno učenje. Branislav Maričić, direktor Edukativnog centra Finesa i licencirani predavač Buzan centra, piše za vas.

Kako pomoći detetu? Šta treba da radimo?
Na početku je neophodno identifikovati problem, otkriti koje su to teškoće na koje nailazi naše dete tokom obrazovanja. Da bismo to saznali neophodno je da posmatramo svoje dete, da razgovaramo sa njim, prelistavamo njegove sveske, razgovaramo sa učiteljem/nastavnikom… Sve ovo mora da bude u skladu sa uzrastom deteta.

Pokažimo interesovanje
Ukoliko se raspitujemo o školi i događanjima u vezi sa njom, detetu dajemo do znanja da nam je škola bitna, da nas zanima. Na taj način veće su šanse da i dete pokaže interesovanje za školu. Jer, ukoliko ne razgovaramo sa detetom o školi, ono će imati utisak da nas škola ne zanima, da ga u školu šaljemo samo da ne bi bilo samo kod kuće. Naši razgovori sa detetom o školi ne treba da zvuče kao ispitivanje, već treba da ih vodimo spontano, sa interesovanjem za događaje, osećanja, međuljudske odnose.
Važno je i da obavimo razgovor sa učiteljem, nastavnikom. Na taj način možemo saznati i kako se naše dete ponaša u društvu vršnjaka, na javnim mestima, kao i koji su specifični problemi na koje nailazi. Moramo imati u vidu da se nijedno dete ne ponaša isto u prisustvu roditelja i kada oni nisu tu. Još jedna stvar koju treba da imamo na umu u trenutku kada krenemo na razgovor sa učiteljem ili nastavnikom je to da mi imamo zajednički cilj – vaspitanje i obrazovanje deteta. Ako sa tim predubeđenjem krenemo na ovaj razgovor, šanse su nam veće da saznamo šta smo naumili i postignemo dogovor sa saveznikom profesionalcem. Učitelj/nastavnik je pravi izvor informacija za nas jer je on najbolje upućen u to šta je potrebno detetu da bi postigao željeni uspeh u školi, kao i koji su najčešći problemi na koje dete nailazi. Tim koji sačinjavaju roditelji i nastavnici je sigurno tim koji pobeđuje, jer su tada udruženi lični i profesionalni motivi, cilj je zajednički, iskustva i znanja raznovrsna, a kako je poznato, više glava bolje misle od jedne.

Planirajmo…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top