Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Ishrana » Med je prijatelj dečijeg zdravlja

Med je prijatelj dečijeg zdravlja

med-je-prijatelj-decjeg-zdravlja

Med je sladak, med je zdrav

Među darovima koje priroda nudi čoveku, pčelinjim proizvodima, pre svega medu, odvajkada pripada počasno mesto.

Blagotvorno dejstvo meda na dečji organizam poznato je mnogima, ali praktičnih saveta o pravilnoj upotrebi nikada nije dovoljno. Deca koja u hrani redovno dobijaju med, znatno su otpornija prema mnogim bolestima.

Zajedno sa bioaktivnim materijama iz lekovitog bilja, svežeg voća i povrća, oligomineralnih voda i drugih prirodnih izvora, med predstavlja riznicu profilaktičko-lekovitih sastojaka koji se čoveku nude kao nezamenljivi darovi prirode i prijatelji, pre svih dečjeg zdravlja.

Moglo bi se zato sa pravom reći da medicinsko pčelarstvo i apipreventiva tek najavljuju svoje pravo doba.

O medu za decu

Med je prirodna hrana, tj. složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine, minerale, enzime i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku.

Deci treba davati med umesto šećera.

Zbog mogućnosti pojave alergije, istina retko, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik dece, posebno iz porodica sa alimentarnim alergijama. Zbog toga se med daje odojčetu tek posle devetog meseca starosti, kaže zvaničan stav jedne grupe naučnika, ne daje se u prvoj godini života, zvaničan je stav naučnika  kod nas.

A evo šta kažu lekari širom sveta, oni koji se bave pčelinjim proizvodima kao hranom i kao lekom.

Doktor Lutingen, pedijatar iz Njujorka, preporučuje med za ishranu odojčadi jer on ne izaziva acidozu, brzo se resorbuje u tankom crevu i sprečava alkoholnu fermentaciju, a njegove slobodne kiseline potpomažu “usisavanje” masnoća.

Knot je utvrdio da med koji se dodaje dečjoj hrani pomaže brzom iskorišćavanju kalcijuma. Poznati pedijatar dr Kobi, ugledni naučnik iz Pariza, preporučuje da se deci ne stavlja fabrički šećer u mleko, već isključivo med. “Dobro prokuvajte mleko”, savetuje dr Kobi, “i kada se rashladi, ne suviše, tada ga zasladite medom. Time dajete dečjem organizmu, ugljene hidrate,  vitamine, mineralne materije i gvožđe. Dr Kobijeva metoda “rege­neracije mleka” uspešno se primenjuje u sanatorijumu Amden u Švajcarskoj.

Med je prijatelj dečijeg zdravlja

Uopšteno uzevši, med je za decu idalna slatka hrana. S obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju.

Veliki značaj meda za normalan razvoj dečjeg organizma utvrđen je kako empirijskim, tako i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečjeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100% iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.

 Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige BEBI KUVAR
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top