Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Neće biti premeštanja učenika

Neće biti premeštanja učenika

premestanje-ucenika

Nakon obavljenog upisa u srednje škole, 711 učenika sa teritorije Republike Srbije zatražilo je premeštaj u druge škole ili na druge obrazovne profile. Međutim, kako su neusaglašene želje učenika i veliki broj mesta u srednjim školama uzrokovali neravnomernu popunjenost pojedinih škola i odeljenja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da ne usliši zahteve koji bi ugrozili rad manje popularnih škola.

U susret će se izaći samo u slučaju pristiglih molbi učenika iz poplavljenih opština Krupanj i Obrenovac, kao i učenicima romske nacionalne manjine, i to na osnovu afirmativne mere upisa u srednje škole.

Činjenica da je samo osam učenika iz poplavljenih područja zatražilo premeštanje u drugu školu ili na drugi obrazovni profil, u potpunosti opravdava raniju odluku Ministarstva da se učenicima sa poplavljenih područja ne odlaže završni ispit i upis u srednju školu.

Neće biti premeštanja učenika

Napominjemo da je po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja direktor škole odgovoran za zakonitost rada i uspešno obavljanje delatnosti ustanove, što podrazumeva i obavezu odlučivanja o svakom pisanom zahtevu učenika, odnosno roditelja i staratelja učenika.

U skladu sa tim, učenici, roditelji i staratelji se molbom za upis u drugu školu mogu obratiti direktoru željene škole koji je nadležan da tu molbu razmotri i, u skladu sa zakonom, odnosno ukoliko postoji slobodno mesto, donese odluku vodeći računa da se ne remeti rad odeljenja i škola.

Izvor: www.mpn.gov.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top