Naslovna » Deca » Predškolci » Kako uspešno učiti

Kako uspešno učiti

Ovo je novi – stari način usvajanja znanja od čije primene zavisi uspeh u učenju. Može se primeniti u većini nastavnih predmeta i ako ih vaše dete poštuje može za kraće vreme naučiti više, bolje razumeti, duže pamtiti i teže zaboravljati.

mapa-uma

Korak 1
Objasnite detetu da je slušanje onoga što nastavnik predaje na času jako važno. Pažljivim slušanjem predavanja dete pamti “dobar” deo gradiva. Dete treba da shvati da je važno slušati predavača i da treba isključiti “ometajuće faktore” – nemirne drugare, mobilne telefone, šaputanja, gurkanja, smeh…

Korak 2
Važno je da dete istog dana kod kuće pročita ono što je nastavnik tog dana predavao, bez obzira što taj predmet nema narednog dana po rasporedu časova. Prilikom prvog čitanja treba obratiti pažnju na temu lekcije. Bitno je da dete zna da ponovi šta je pročitalo – ne u detalje, ali da suština bude shavaćena. Ako primetite da dete “nije baš” shvatilo lekciju pomozite mu tako što ćete mu tekst prevesti na dečiji jezik, jezik lakše shvatljiv vašem detetu. Ukoliko neki deo gradiva, neka reč vama nije poznata otvoreno recite detetu da vi to neznate. Jako je važno da dete shvati da roditelji nisu sveznalice i da nauči način traženja informacija. Potražite zajedno traženi pojam u nekoj knjizi, enciklopediji, na internetu… Otkrijte detetu radost učenja i istraživanja.

Korak 3
Zatim treba podeliti lekciju u nekoliko manjih logičkih celina i podvući ključne reči –  pored svake nacrtati u više boja neki asocijativni crtež.

Što da dete crta po knjizi? Knjiga je da se iz nje uči, a ne da se šara! – rećićete vi. Da, u pravu ste. Iz knjige se uči određeno gradivo koje je uglavnom šturo napisano i, po pravilu, nigde slike nema. Zato ste vi tu da svom detetu pomognete da gledajući sliku (obavezno u više boja jer deca tako lakše pamte) odmah ima asocijaciju na gradivo iz tog pasusa. Može to biti i više slika povezanih.

Korak 4
Na kraju dete ponovi sve celine gledajući samo u slike. Ako te povezane slike prenesete na poseban papir ili marginu knjige dobijate mapu uma. Dete gledajući u nju, uz pomoć asocijacija, zna da ponovi gradivo. Učeći na ovaj način gradivo ostaje trajno zapamćeno.

Korak 5
Dan pre nego što dete ima taj predmet po rasporedu časova potrebno je da vidi mapu uma i još jednom “proradi” lekciju. Na ovaj način dete će lako i brzo učiti, a naučeno gradivo će mu ostati kao trajno znanje. Suvišno je reći da jedna slika vredi hiljadu reči i da će detetov mozak poslednje zaboraviti, a prvo se setiti neke slike ili crteža. Ukoliko polazimo od učenja detalja, često iz vida gubimo suštinu, mehanički memorišemo, bubamo i, samim tim, lako i brzo zaboravljamo. Ista situacija je i sa našom decom.

Kako uspešno učiti

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top