Naslovna » Deca » Studenti » NLP-Neurolingvističko programiranje

NLP-Neurolingvističko programiranje

nlp

Neurolingvističko programiranje – NLP

Već vam je poznato da svi uspešni ljudi imaju mnogo zajedničkih osobina, karakteristika ili načina ponošanja, što ih izdvaja od ostalih. Iako su sve ličnosti različite i svako ima neki svoj specifičan način razmišljanja i delovanja, ipak su neke odlike svim (uspešnim) ljudima zajedničke. Upravo su se ovom temom bavili mnogi psiholozi koji su hteli da otkriju koje su to ključne osobine koje povezuju sve uspešne ljude. Tako je nastao i termin – neurolingvističko programiranje (NLP) koje se može primeniti u svim oblastima života.

Šta je NLP?

Neurolingvističko programiranje se bavi istraživanjem ljudskog ponašanja, sa krajnjim ciljem da se koriguje ponašanje kada nastanu problemi u komunikaciji. NLP podučava ljude uspehu jer je predstavljen kroz metodologiju svih važnih osobina i kroz obrasce koji ih povezuju. Ovo naučno stanovište “služi” da podučava ljude uspehu kao nekoj konkretnoj ljudskoj osobini – od načina njenog stvaranja do praktične upotrebe i njenog usvajanja kao potpuno prirodne.

NLP sadrži metode, tehnike i veštine za otkrivanje obrazaca koje koristimo kao pojedinci kako bismo ostvarili svoje ciljeve. Temelj uspeha ove metode proizilazi iz činjenice da u životu ne dođe uvek do onoga što mi želimo, zbog čega uvek imamo motiv za dalji napredak i usavršavanje.

Šta označava naziv NLP?

Neuro – mi svet i okolinu doživljavamo preko čula i na taj način stvaramo slike u svojoj glavi o različitim stvarima koje nas okružuju, a percepcija nam govori šta smo zaista videli. Upravo se reč neuro u nazivu odnosi na um i procese razmišljanja kao rezultat neuroloških procesa naših čula. Čak i ono što vidimo je plod naše percepcije i može biti potpuno drugačije od percepcije drugih – čak i kada je u pitanju ista slika ili ista situacija.

Lingvističko – sve što percipiramo svojim čulima izražavamo preko govora koji može biti i verbalni i neverbalni, a u govor se ubraja i dijalog koji obavljamo sami sa sobom – odnosno razmišljanje. Upravo kroz taj proces učimo o sebi i svetu koji nas okružuje – prvo određeno iskustvo razumemo, zatim mu dajemo značenje, a onda ga opisujemo govorom.

Programiranje – odnosni se na unutrašnje procese organizovanja naših akcija (delovanja, ideja, postupaka…). Iako programiranje u ovom smislu zvuči grubo, proces koji se obavlja u nama, a koji nam ukazuje na sve ono što želimo da menjamo ili smatramo da možemo bolje, zaista se zasniva na usvajanju drugačijih obrazaca ponašanja koji nakon kompletnog preuzimanja postaju naši obrasci.

Koji su principi NLP-a?

Buđenje kapaciteta i potencijala koji postoje u ljudima i njihovo oblikovanje sa uspehom kao krajnjim ciljem.

Posmatranje sveta kao pozitivnog mesta i percipiranje njega kao takvog, što dovodi do toga da samo takvi impulsi i dopiru do nas.

Uvećavanje broja postupaka i mogućnosti izbora, jer što veći izbor imamo to su veće šanse da ćemo uspeti.

Biti uspešan u životu znači ostvariti određene rezultate koje ste sami izabrali, dok je umeće postavljanja ciljeva deo koji je potrebno savladavati.

Neuspeh ne postoji – postoji samo rezultat. Ukoliko ste doživeli neuspeh, to ne znači da niste ništa uradili, već da niste uradili ono što ste želeli ili ono što je trebalo da uradite.

Još sličnih tekstova sa našeg sajta pronađite OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top