Naslovna » Deca » Studenti » Najbolji način da se pripremite za ispit

Najbolji način da se pripremite za ispit

ucenje

Najbolji način da se pripremite za ispit

Priprema za ispit podrazumeva savladavanje gradiva koje je potrebno, što pored predavanja i vežbi na fakultetu iziskuje i učenje kod kuće. Kako bi ovaj deo procesa – samostalno učenje – prošao što bolje i doneo što bolje rezultate, potrebno je da znate koje su to tehnike za najbolje učenje.

Osim što je potrebno da na vreme počnete sa učenjem, kako biste stigli da prođete sve etape prilikom pamćenja i savladavanja gradiva, važno je da pronađete i najefikasniji metod za učenje više predmeta u isto vreme – što je veoma čest slučaj kod studenata za vreme ispitnog roka kada se polaže više predmeta.

Ključ uspeha u pripremi ispita jeste dobra organizacija koja podrazumeva primenu sledećih metoda:

Učenje pojmova

Potrudite se da savladate svu potrebnu terminologiju koja je u vezi sa predmetom i oblasti koju učite. Naučite definicije i značenja svih pojmova jer će vam to olakšati povezivanje gradiva u jednu celinu (što je veoma značajno pogotovo kod usmenog odgovaranja na ispitu).

Učenje u etapama

Napravite termine za učenje novog i ponavljanje gradiva koje ste do sada već prešli. Odredite koliko vam je potrebno vremena da se prisetite svaga što ste do sada naučili, kako biste što bolje iskoristili vreme koje ste dodelili za novo gradivo. U ovakvim vremenskim celinama biće vam lakše da se skoncentrišete kako prilikom obnavljanja starog, tako i tokom usvajanja novog znanja.

Preko teorije do praktičnog znanja

Pokušajte da sve što ste naučili u teoriji, sve definicije i objašnjenja primenite u praksi. Jedan od najboljih način za to jeste da pronađete adekvatne primere za svu teoriju koju učite. Za usmeno odgovaranje dobro bi bilo da pripremite više primera, pogotovo novih – koji se ne nalaze u knjizi iz koje ste učili.

Razlikovanje sličnih lekcija

Kada učite jedan predmet – ili neku određenu oblast – često se dešava da su lekcije vrlo slične jedna drugoj, što može da dovede do zabune prilikom učenja. Pokušajte da pronađete svoj sistem po kom ćete napraviti razliku između sličnih pojmova, sličnih podataka i slično, kako biste i na ispitu uspešno pokazali znanje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top