Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Osnovne škole » Osnovna škola Pavle Savić – Zvezdara – Beograd

Osnovna škola Pavle Savić – Zvezdara – Beograd

osnovna-skola

Osnovna škola Pavle Savić – Zvezdara – Beograd
Beograd, Zvezdara
Koste Nađa 25
Novo Mirijevo
011 3045 311

Osnovna škola „Pavle Savić“ dominira na jednom od mirijevskih brežuljaka u ulici Koste Nađa br.25 u Beogradu. Izgrađena je 1994. godine i važila je za prostorno najveću školsku zgradu građenu po standardima moderne škole. Poseduje 32 prostrane učionice i holove, fiskulturnu salu, višenamensku salu, biblioteku sa medijatekom, modernu kuhinju sa prostranom trpezarijom, specijalizovan kabinet za informatiku opremljen kompjuterima, prostore za nastavničke pripreme vezane sa učionicama, povoljne higijenske i sanitarne uslove, sportske terene i prostrano dvorište.

Đački kolektiv je formiran od učenika osnovnih škola „Vukica Mitrović“ i „Despot Stefan Lazarević“ koji su teritorijalno pripadali ovoj školi. Školske 1994/1995. godine š kola je imala 1700 učenika i 60 odeljenja.

Nastavnički kolektiv je većinom, takođe, formiran od nastavnika i profesora pomenutih škola. Na početku svoga rada škola je imala 120 zaposlenih radnika, od kojih preko 80 nastavnog osoblja.

Ime Pavle Savić škola je ponela na osnovu odluke Ministarstva prosvete u Vladi Republike Srbije i uz saglasnost porodice Savić .

Opredeljenje da se novoj školi dodeli ime Pavla Savića potkrepljeno je činjenicama da je reč o naučniku visokog ranga u oblasti fizike i nuklearne fizike, da su njegova dostignuća poznata i priznata u svetu nauke, da je bio okrenut kosmosu i zvezdama kao i svi Zvezdarci i, naravno, da je njegovo delo pokretač daljih naučnih istraživanja i dostignuća, a škola je mesto u kojoj se energija mladosti i radoznalost okreću znanju, saznavanju i stvaranju. Postojanje, trajanje i isijavanje naučnog duha u krilu nove škole najavio je kao uverenje i akademik Dušan Kanazir kada je u decembru 1994. godine posetio školu prilikom svečanosti postavljanja spomen biste Pavla Savića. Osim tako visoke počasti u ime Srpske akademije nauka, škola i naši učenici dobili su blagoslov patrijarha Pavla na Svetosavskoj akademiji 1996. godine.

I pored brojnih teškoća i problema, škola je u svom dosadašnjem radu ostvarila veoma dobre rezultate u realizaciji zadataka iz nastavnog plana i programa, raznovrsnim vannastavnim aktivnostima, kao i sadržajima programa kulturnog, zdravstvenog i socijalnog karaktera.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top