Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Trema pred ispit

Trema pred ispit

trema-pred-ispit

U sred ispitnih rokova, svi studenti se suočavaju sa jednim neprijatnim osećanjem a to je trema, odnosno – strah. Trema nastaje kada smo pred nekim događajem koji je za nas od bitnog značaja, kao što je to u ovom slučaju ispit.

Strah nastaje jer student ima očekivanja i želju da taj ispit po svaku cenu položi. Postoji strah od samog izlaganja i odgovaranja, strah od toga kako će profesor reagovati na naše odgovaranje, kako će kolege, koje slušaju odgovaranje reagovati u slučaju da nešto ne znamo, kao i strah od samog ishoda ispita. Što smo više željni da se pokažemo u idealnom svetlu i taj ispit položimo po svaku cenu, trema i strah rastu.

Samim tim raste i nervoza koja uzrokuje razne telesne manifestacije kao što su: preznojavanje, pojačano lupanje srca, ubrzano disanje, mučnina.

Sve ove manifestacije koje sam navela mogu da nas blokiraju i spreče da na ispitu zasijamo u punom sjaju, onako kako smo želeli i očekivali.

Iz tog razloga, dobro je da pred ispit nemamo preterano velika očekivanja, da kažemo sebi da izlazimo na ispit da proverimo koliko smo do sada naučili, kako stojimo sa znanjem, da nije strašno ako ispit padnemo, to nije ništa užasno. Poželjno je da uveravamo sebe da na ispit izlazimo isključivo zbog sebe, svoje unutrašnje motivacije. Položiti ispit jeste važno, ali ne nužno i strašno ako se on ne položi ili ako nešto ne krene onako kako smo planirali.

Ukoliko svoje uverenje (da MORAMO po svaku cenu položiti ili dobiti određeni broj bodova) uspemo da preobratimo i neutrališemo, osećaćemo se mnogo lakše i rasterećenije. Sa takvim stavom sigurno ćemo biti opušteniji i lakše ćemo podneti ono što sledi. Bićemo spremni i na uspeh i na eventualni neuspeh koji je sastavni deo života i svakodnevnice.

Na taj način ćemo izbeći nervozu i telesne manifestacije koje nas koče da iznesemo i reprodukujemo sve ono što smo naučili. Naravno, sve ovo nije lako postići, posebno zato što nam je svima od velikog značaja da položimo ispite, budemo što bolji studenti, istaknemo se i pokažemo u najboljem svetlu.

Šta kada preovlada trema pred ispit?…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top