Porodica bez oca

porodica-bez-oca

Šta da radi samohrana majka?

Samohrane majke su obično vrlo svesne potrebe svojih sinova za muškim uzorima. Kada nađu način da im nadomeste taj nedostatak, mnogi problemi mladih sinova – kao što su preterana stidljivost ili agresivnost – nestaju. Samohrana majka može mnogo učiniti. Može otići u školu i da pita da li sledeće godine njen sin može imati učitelja. Može da izabere sportske, muzičke, izviđače aktivnosti koje vode dobri muškarci. Naravno, opredeljenje treba bazirati na pitanju: “Da li želim da moj sin postane takva vrsta muškarca?” To je ono što uzor podrazumeva. Samohrane majke, dakle, mogu dobro da odgajaju sinove, ali ne same. Potrebna im je pomoć mreže ljudi. One takođe moraju da nauče kako da se brinu o sebi kako bi izbegle negativnost i napade besa, ali ipak održale disciplinu – pogotovu tokom srednjih tinejdžerskih godina.

Šta da radi otac da do ove situacije ne dođe?

Počnite rano. Pre trudnoće analizirajte koje vaše osobine ne želite da vaše dete ima, i pokušajte da ih promenite. U trudnoći se uživite u pravljenje planova. Budite prisutni na porođaju. Prepovijajte bebu. Uspavljujte je. Naučite neke priče ili izmislite neku svoju. Kada dete napuni godinu dana možete napraviti samostalan izlet preko vikenda gde ćete biti sami, kako bi ste procenili gde ste tačno pozicionirani u životu svog deteta, i eventualno gde biste želeli da se nađete.

Stvorite vreme. Ukoliko radite više od pedeset sati nedeljno, uključujući vreme provedeno u putu, jednostavno neće te uspeti kao otac. Vaši sinovi će imati probleme u životu sa vašom krivicom. Očevi moraju da stignu kući na vreme da bi mogli da se igraju, smeju, podučavaju i da golicaju decu.

Izrazite osećanja. Grljenje, držanje, igre golicanja i rvanja mogu da traju do zrelog doba! Mogu se raditi i nežnije stvari – deca dobro reaguju na tiho pričanje priča, sedenje zajedno, pevanje ili sviranje. Govorite svojoj deci koliko su neverovatna, lepa, kreativna i inteligentna. Ukoliko vaši roditelji nisu uspeli da se izraze, prosto ćete morati da se naučite.

Neki muškarci se plaše da će od svog sina napraviti slabića ili homoseksualca ukoliko ga grle. Neće. Zapravo, možda je upravo suprotno.

Uživajte u svojoj deci. Eksperimentišite da biste otkrili aktivnost u kojima obojica uživate. Oslobodite decu pritiska da postižu rezultate, ali insistirajte da doprinose, na primer u kućnim poslovima. Ograničite ih na jednu ili dve sportske ili neke druge aktivnosti, kako bi imali vremena da prosto budu to što jesu. Smanjite jurnjavu naokolo i umesto toga posvetite se šetnji, igri i razgovoru. Izbegavajte preterano takmičenje u bilo kojoj aktivnosti, osim u meri u kojoj je zabavno. Neprestano učite svoju decu svemu što znate – da je bitna snaga, ali da je isto tako bitna i kontrola. Pravi muškarac je onaj koji vlada sobom i svojim ponašanjem. On to počinje da uči, barem delimično, dok se rve sa tatom ili ujakom.

Uozbiljite se. Neki su očevi danas tate za dobru zabavu, koji prepuštaju teške stvari svojim ženama. Uključite se u donošenje odluka, nadgledajte domaće zadatke i rad po kući. Razvijte metode disciplinovanja koji su smireni ali nepokolebljivi. Malu decu ćete ponekad morati i silom da obuzdavate. Insistirajte na poštovanju. Nemojte prosto biti jedno od dece. Slušajte ih i uzmite u obzir njihova osećanja.
Razgovarajte sa svojom ženom o pitanjima: “Kako nam ide? Kakve su nam promene potrebne?” Roditeljstvo u timu može umnogome da doprinese vašoj vezi.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top