Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Porodični problemi – kako ih prepoznati i rešiti?

Porodični problemi – kako ih prepoznati i rešiti?

Porodični problemi – kako ih prepoznati i rešiti?

pr

Svaka porodica ima svoje probleme koji nastaju u određenim periodima. Ponekad su posledica ličnih problema nekih od članova, a mogu predstavljati i sukob među članovima. Iako bi porodica trebalo da bude sigurno mesto za svako dete, problemi koji nastaju unutar nje deo su prirodnog procesa sazrevanja i odrastanja, kako dece, tako i roditelja.

Problem u porodici može imati dugoročne negativne posledice samo kada se ne rešava na vreme i na adekvatan način. Nije potrebno izbegavati svaku mogućnost nastajanja problema, već bi trebalo prepoznati ga na vreme i pronaći pravi način da se on reši. Adekvatan sistem rešavanja problema u porodici olakšaće sve naredne probleme, sa kojima će se sigurno susretati svi članovi.

Rasprave, nesuglasice i svađe ne moraju nužno biti najveći problemi sa kojima se porodica susreće, iako predstavljaju indikatore problema, ali iz njih mogu nastati rešenja koja će produbiti i ojačati odnose između članova porodice. Deca se najčešće prvo susreću sa problemima koji nastaju između roditelja, kada se pojavljuju i prve svađe kojoj deca prisustvuju. Realan problem nastaje kada roditelji ne umeju da svoju frustraciju i razlike u stavovima kontrolišu, pa se u izlivima besa nekontrolisano ponašaju i govore stvari koje deca ne bi trebalo da čuju (često govore loše o drugom roditelju ili iznose neke pretpostavke koje možda i nisu tačne, ali svakako nisu primerene za dete). Kada dođe do međusobnih problema među roditeljima, u težim situacijama to se produbljuje do nasilja koje može biti fizičko ili verbalno, pa često vikanje ili krajnje loše ponašanje roditelja utiče i na decu. U svakom slučaju, ovaki problemi bi trebalo da se rešavaju između roditelja, bez uplitanja dece.

Rasprave između deteta i roditelja češće su u kasnijem periodu odrastanja deteta, najčešće u pubertetu, u situacijama kada se dete oseća kontrolisano od strane roditelja ili jednostavno želi da ima neku drugu ulogu. Bez obzira na razlog nesporazuma, svađe, nesuglasice između deteta i roditelja – uvek postoji rešenje na koje bi trebalo da se fokusiraju.

Rešavanje porodičnih problema

Nakon prepoznavanja da problem postoji, koji se najčešće manifestuje kroz svađe i rasprave, ali i jednostavno negativnu atmosferu u kući, vreme je da se pređe na sledeći korak – pronalaženje rešenja. Svaki problem je drugačiji i trebalo bi mu pristupiti analitički. U ovome će najkorisnija biti otvorena komunikacija između članova među kojima je i nastao problem.

Kako je komunikacija prvi i najbolji korak u pronalaženju rešenja, trebalo bi ozbiljno tome pristupiti. Budite smireni i iskreni, a isto očekujte i od svog sagovornika, u ovom slučaju člana porodice sa kojim ili zbog kog je i nastao problem. Nemojte osuđivati ničije namere i ponašanje, već pokušajte da pronađete stvaran koren problema, jer nije uvek sve onako kako se vama čini. U svađama se često izgovori i ono što se ne misli, jer u afektu ne biramo reči, a napad besa i ljutnje mogu iz osobe izvući samo ono najgore.

Kada dođe do problema među roditeljima, trebalo bi da pronađete način da detetu date do znanja da ono nije krivo za to i da, bez obzira na problematičan period u kom se vaša porodica u tom trenutku nalati, ipak ima mesta i za lepe stvari. Pronađite vreme za zajedničku zabavu, posvetite se detetu i pričajte sa njim o tome kako se oseća, kako je provelo dan i slično. Zajednička borba protiv problema u porodici uključuje i plan za smanjenje stresa i negativne atmosfere.

Problem sa detetom bi roditelji zajedno trebali da rešavaju, kao i svoje međusobne probleme. Oslonite se na svog partnera/partnerku i pokušajte da zajedno pričate sa detetom i pronađete rešenje. Uspostavite dobar odnos, pun poverenja i sigurnosti, kako bi se dete osećalo što bolje, bez osećaja da će biti kažnjeno ako kaže kako se oseća ili osuđeno ako ima neki problem. Svaki porodični problem ima rešenje, a ukoliko ne možete da ga sami pronađete, uvek je tu stručna pomoć i lice koje će vam pomoći u tome ako mu se obratite.

Dete u problematičnoj porodici

Dete koje živi u porodici u kojoj postoje problemi susreće se sa mnogim negativnim osećanjima. Najčešće se boje promena, a strah od razdvajanja roditelja u njima budi i strah od promene sredine, života samo sa jednim roditeljem i slično. Pored toga, u njima se budi i strah od pokazivanja svojih emocija, kao i zabrinutost za roditelje. Osećaj usamljenosti i zbunjenosti zbog situacije u kojoj se nalaze na njima mogu ostaviti duboke posledice, pre svega emotivne i psihičke, jer se nalaze u sred problema, nemoćni da ga reše. Za ovo su krivi roditelji koji dete postavljaju u takav položaj, gde je ono rastrzano i “između dve vatre”, a zapravo potpuno samo i gotovo odbačeno.

Zbog zabrinutosti za porodičnu situaciju, deca često prestaju da se interesuju za bilo šta drugo, pa zanemaruju školske i druge obaveze, ne žele da se druže sa vršnjacima i da imaju normalnu svakodnevnicu. Ponekad se osećaju i krivima zbog problema među roditeljima, a ukoliko im oni to ne daju do znanja i ne objasne im o čemu se zapravo radi, pokušavaju da sami sebi objasne uzroke problema koji postoje u porodici.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top