Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Od čega se sastoji plodova voda?

Od čega se sastoji plodova voda?

Nekoliko dana nakon začeća formira se amnionska posteljica i počinje da se puni tečnošću, u početku vodom i telesnim tečnostima.

Uprkos nazivu plodova voda, ta tečnost  uopšte nije voda. Tehnički termin je amnionska tečnost, a zapravo se sastoji od bebinog urina. Da, beba dok je u stomaku pliva u svom urinu.

To možda zvuči grozno, ali je zapravo znak da se beba dobro razvija i napreduje. Za vreme ‘”boravka” u materici plodova voda služi kao dodatna zaštita, a beba u njoj pluta i nesmetano se razvija.

Dok je beba u stomaku njeni bubrezi polako proizvode urin i to je jedan od markera da se beba dobro razvija i da je zdrava. Beba u materici pije amnionsku tečnost kako bi zadržala potrebnu visinu kiseonika“.

“Amnionska tečnost u materici služi kao štit od udaraca i povreda i istovremena je bebin izvor kiseonika jer pijući amnionsku tečnost beba se opskrbljuje kiseonikom”.. Kroz par dana nakon začeća bebe formira se amnionska posteljica i počinje da se puni tečnošču, u početku vodom i telesnim tečnostima. Ali od desete nedelje trudnoće, bebini bubrezi počinju funkciosirati, što znači da otpuštaju malu količinu urina u amnionsku tečnost. A do 20.nedelje trudnoće – većinski dio amnionske tečnosti je bebin urin. Ali osim mokraće, u plodovoj vodi su i  – belančevine, ugljeni hidrati i masnoće kao i  minerali.

Plodova voda takođe sadrži mrtve stanice bebine kože koje lekari mogu da koriste za ispitivanje genetskih poremećaja jednostavnim uzimanjem uzorka amnionske tečnosti, postupkom poznatom kao amniocenteza.

“Amnionska tečnost nastavlja da se razvija tokom trudnoće sve dok trudnica ne uđe u 38. nedelju, kada  plodova voda počne polako da se  povlači, a beba ubrzano razvija. Kod početka trudova, ‘puca vodenjak’ i plodova voda otiče kroz vaginu trudnice. To oticanje može biti samo par kapljica, a može biti i nekontrolisani izliv”. U trenutku pucanja vodenjaka, beba više nije zaštićena i podložna je infekcijama, što znači da bi trudnice trebale što pre da stignu u bolnicu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top