Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Pravno-birotehnička škola Dimitrije Davidović – Zemun – Beograd

Pravno-birotehnička škola Dimitrije Davidović – Zemun – Beograd

srednja-skola

Pravno-birotehnička škola Dimitrije Davidović – Zemun – Beograd

Beograd, Zemun
Tošin bunar 17
011 3164 136, 011 3164 235
www.pravnobiroskola.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA

BGZM SG 4L09S PRAVNO-POSLOVNI TEHNIČAR 120 4 GOD
BGZM SG 4L07S TEHNIČAR OBEZBEĐENJA 30 4 GOD

O školi

Škola je dobila ime po čuvenom Zemuncu, pravniku, diplomati, pioniru srpskog novinarstva, štamparstva i izdavaštva, istoričaru, piscu i tvorcu prvog modernog srpskog ustava, Sretenjskog ustava. Dimitrije Davidović (1789-1838) pokrenuo je „Novine serbske“, prve srpske dnevne novine. Dao je veliki doprinos razvoju srpskog pozorišta. Njegova rodna kuća nalazi se u Zemunu i predstavlja jednu od najvećih znamenitosti ovog grada.

1998. škola se seli iz centra grada, iz prilično skučene i trošne zgrade bez dvorišta, iz jedne od najprometnijih i najbučnijih zemunskih ulica u drugu zgradu, u Tošinom bunaru 17, takođe u Zemunu. Ranije se u ovoj zgradi odvijala nastava za mlađe razrede Osnovne škole «Majka Jugovića», ali su oni zbog smanjenja broja učenika preseljeni u matičnu zgradu u Gradskom parku.

Zbog velikog interesovanja, broj učenika PBŠ «Dimitrije Davidović» se iz godine u godinu povećavao, tako da je školske 2000/01. imala čak 1140 učenika. Te godine upisali smo i prvi put učenike u obrazovni profil pravni tehničar. Škola u dve zgrade ima 13 učionica, dva kabineta za daktilografiju, jedan kabinet za računarstvo i informatiku opremljen najnovijim računarima, biblioteku, đački klub, administrativne prostorije, tu je i veliko dvorište sa sportskim terenima za košarku, rukomet i mali fudbal. U prostorijama škole je i đačka zubna ordinacija.

Zainteresovani učenici ove smerove mogu završiti i kroz vanredno školovanje, putem prekvalifikacije ili dokvalifikacije. Veliki broj naših učenika po završenom četvrtom razredu upisuje Pravni fakultet, jedan deo učenika Ekonomski fakultet ili Višu poslovnu školu, ali imaju prohodnost na skoro sve fakultete. Dobar deo njih se zapošljava odmah posle završene škole u sudovima, ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim organizacijama, a neki se odlučuju i da vanredno nastave specijalističko obrazovanje (tzv. „peti stepen“) u našoj školi, za jedno od zanimanja: poslovni sekretar, vatrogasac specijalista ili organizator obezbeđenja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top