Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Praznici i tradicija

Praznici i tradicija

praznici-i-tradicija

Praznici i tradicija

Poklanjanje

Poklanjanje svakako predstavlja važan deo praznika. Osim što kroz čin poklanjanja deca ispunjavaju neke od svojih velikih želja, takođe mogu da razmišljaju o tome šta može da razveseli druge ljude i o tome šta je važno ljudima do kojih im je stalo. Veselje dragih ljudi prilikom otvaranja poklona u koje je dete uložilo svoj trud mu svakako može učiniti praznike još radosnijim i vrednijim.

Naravno, ne morate sve poklone kupovati u prodavnicama i tržnim centrima. Naučite svoju decu kako da svoje poklanjanje „oboje“ pravom vrednosti i osećanjima. Izrada njihovih ličnih poklona može im pomoći da iskažu koliko im je do određene osobe stalo, pa da ceo proces poklanjanja bude još vredniji i za njih same i za onoga ko poklone dobija.

Zajedno s decom napravite poklone. Pomozite deci da naprave svoje lične kolaže, crteže, slike…, pa ih uokvirite okvirima koje su deca sama ukrasila; napravite ukrase od gužvanih salveta, bombona (okačite bombone na končić – deca mnogo vole bombone na jelci) ili napecite veliku količinu domaćih kolača (naravno, sve u saradnji s detetom)… Mogućnosti su nebrojene!

Umesto poklanjanja predmeta, učite decu da poklanjaju svoje vreme. Na primer: baka bi možda cenila unukovu pomoć u pospremanju podruma, ili bi dedi bilo korisno objasniti kako da koristi internet, ili pospremanje garaže sa tatom, ili pomoć mami u kuhinjskim poslovima… Neka deca poklone čestitke sa upisanim vremenom koje poklanjaju. U ovo vreme zauzetosti i pomanjkanja slobodnog vremena, ovakvi pokloni mogu biti itekako vredni.

Praznici i tradicija

Važno je zapamtiti da deca uče po modelu svojih roditelja, odnosno imitiraju roditeljsko ponašanje i sistem vrednosti i razmišljanja. Pokažite svojoj deci da praznici mogu biti ispunjavajuće i radosno doba godine, a ne stresan i iscrpljujući maraton po tržnim centrima, pa spremanje, pa gosti, pa “pusti me još malo dok popijem kafu”, “izađi dok popušim cigaretu”, “sačekaj dok odrasli pričaju”, “ne može čovek od vas ni film da pogleda!”…

Od njihovog ranog detinjstva naglašavajte da nije bitno dobiti hrpe poklona, već davati i primati od srca. Ranim uvođenjem tradicija koje naglašavaju pravo značenje praznika, možete pomoći u oblikovanju načina na koji dete gleda na praznično razdoblje i na to šta znači davati i primati tokom cele godine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top