Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Praznici i tradicija

Praznici i tradicija

Praznici i tradicija – Praznici svakako predstavljaju idealno doba za provođenje više vremena sa svojom decom.

praznici-i-tradicija

Praznici… čarobno doba godine. Mirisi kolača, osvetljen i okićen grad, pokloni, druženja… sve to u većini nas izaziva osećanje radosnog iščekivanja i uzbuđenja. Onu posebnu čar osećaju samo deca. Većina ljudi svoje najlepše uspomene iz detinjstva veže upravo za Novogodišnje i Božićne praznike.

Praznici svakako predstavljaju idealno doba za provođenje više vremena sa svojom decom. Kroz porodičnu povezanost, tradiciju i događanja dete razvija sopstveni identitet, emocionalnost, socijalizaciju i pripadanje, i tako zadovoljava potrebe za osećajima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvatanja.

Upravo praznično razdoblje (od Svetog Nikole do Božića) pruža izuzetnu priliku za razvijanje porodične tradicije, odnosno omogućava detetu usvajanje pozitivnih roditeljskih iskustava vezanih za praznike, čime se dete uči da poštuje jednostavne ali posebne životne trenutke i prihvata značaj međusobnih odnosa u svom životu.

Praznici i tradicija

Kako razviti porodičnu tradiciju?

Kad roditelji (ili bake i deke) detetu pričaju o prazničnim događajima i ljudima iz njihovog detinjstva, svi ti događaji i osobe postaju deo unutrašnjeg, emocionalnog sveta deteta. Važan deo porodične tradicije je svakako i ponavljanje aktivnosti, odnosno porodični rituali. Deca najbolje uče putem ponavljanja: rituali pokreću aktivnosti, a deca vole ponavljanje jer im pruža osećaj sigurnosti. Naime, da bi se dete osećalo sigurno, potrebno mu je da je njegov svakodnevni svet predvidljiv.

Rituali i porodični običaji, kako svakodnevni tako i oni posebno vezani uz praznike, stvaraju veći osećaj sigurnosti i prijatnosti u životu deteta, što sve pozitivno utiče na njegov razvoj u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu odraslu osobu. Nastojte iz godine u godinu da ponavljate neki deo prazničnih rituala, npr. zajedničko pravljenje i slanje čestitki, vreme kićenja kuće i podele poklona, zajedničko pravljenje kolača, šetnja gradom na prvi dan Nove godine, odlazak u crkvu na Božićno jutro i slično.

Potrudite se da uključite dete u što više zajedničkih aktivnosti, neka pomogne u kićenju jelke ili pravljenju kolača, pohvalite ga (bez obzira na izgled jelke i ukus i izgled kolača), neka se oseća korisno i ponosno; time se razvija njegovo samopouzdanje i samostalnost. Starijem detetu dozvolite da se „odmori“ od škole, ovo je za njega ipak vrlo uzbudljivo doba godine, pa i ono zaslužuje svoj „godišnji odmor“.

Ukoliko vam „nedostaje“ porodične tradicije, nikad nije prekasno da počnete. Pitajte svoju decu šta bi vojeli da rade svake godine. Ukoliko ne možete da usaglasite predloge ukućana počnite proslavu na više načina, tako da svaki član porodice oseća da je važan deo slavlja.

Praznici i tradicija

Poklanjanje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top