Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Pripreme za prvi dan u školi

Pripreme za prvi dan u školi

prvi-dan-u-skoli

Pomešana osećanja straha, sreće i neizvesnosti muče krajem avgusta sve buduće prvake, ali još više roditelje koji se brinu kako će se njihovo “malo” dete snaći u novom okruženju kada za koji dan prvi put sedne u školsku klupu.

Izjave: “Videćeš, ti kad kreneš u školu! Nećeš se ti meni više samo igrati!”, najgora su pretnja koju roditelji mogu da upute svom detetu. Ovakve izjave bude u detetu negativno raspoloženje prema školi i pre nego što kroči u učionicu.

Greše majke i očevi koji smatraju da im je dovoljno mesec ili dva da pripreme dete za školske obaveze. Prema mišljenju stručnjaka, pre polaska u prvi razred deca bi trebalo da imaju ustaljene i razvijene higijenske i radne navike: pranje ruku, samostalni odlazak u toalet, oblačenje, vezivanje pertli… Roditeljima je najlakše da ih kroz igru nauče tome.

Deca bi trebalo da imaju svoju sobu ili bilo kakav radni kutak u kojem bi svakodnevno provodili određeno vreme, bilo da rešavaju zadatke ili se igraju. Neophodno je razvijati samostalnost kod najmlađih i govoriti im: “Hajde, sada ti meni pokaži kako si naučio da sređuješ svoju sobu” ili “Hajde, sada ti mene odvedi do tvoje škole”.

Priprema za školu traje godinama i ne mora da uključuje učenje slova i brojeva (Mada je to programom predviđeno u predškolskom obrazovanju). Ali, ako je dete zainteresovano za to pre polaska u školu, njegovu radoznalost ne bi trebalo sputavati. Nasuprot tome, stariji ne bi smeli prisiljavati decu da po svaku cenu nauče da čitaju i pišu.

Kako će se dete prilagoditi na obrazovnu ustanovu zavisi i od dočeka. Najmlađi đaci bi od prvog dana trebalo da osete da su najvažniji i da im se vreme u školi učini što prijatnijim i lepšim. Roditelji mogu deci da prepričavaju svoje uspomene iz škole, anegdote, da pričaju o svojim drugovima i uspesima.

Pripreme za prvi dan u školi – Nije dobro deliti decu na odlične, vrlo dobre ili dobre đake…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top