Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija

profesionalna-orijentacija

Profesionalna orijentacija – Pomoć za neodlučne

Kada vam kao detetu kažu da je najbolje da se bavite društvenim naukama, a vi izaberete drugačiji put, posle lutanja, uspeha i razočaranja, preusmeravanja… kao roditelj shvatite da je presudno da vaše čedo stane na pravi, ali i na svoj put.

U moru zvaničnih preporuka koje zanimanje je „posao budućnosti“, ipak, se treba rukovoditi i senzibilitetom deteta, procenom da li je „solo“ ili timski igrač, stidljivo ili povučeno, prodorno ili ne.

– Malo koje dete posle završene osnovne škole zrelo može da donese odluku čime želi da se bavi. O nastavku školovanja, po pravilu, najčešće odlučuju roditelji i sredina. Nekima je važno da je škola blizu, ili misle da bi tako što upišu, recimo, trgovačku usrećili roditelje, nastavili porodičnu tradiciju medicinara… gledaju filmove, pa misle da je veoma zabavno raditi kao advokat, a završe u prašnjavoj kancelariji sa gomilom papira i spisa, daleko od sudnice i uzbuđenja. Stvarnost je, kaže Eleonora Vlahović, psiholog Centra „Balans medika“ sasvim drugačija.

Njeno dugogodišnje bogato iskustvo pokazalo je da je profesionalna orijenatcija najbolji i najsigurniji način da dete krene u pravcu sopstvenih sposobnosti.

– Profesionalna orijentacija je posebno značajna za osobe koje imaju velike potencijale, široka interesovanja i potvrđen uspeh u različitim oblastima. Njihov glavni problem je što se teško fokusiraju samo na jednu oblast i ne mogu lako da donesu odluku o daljem profesionalnom razvoju. Takođe, značajna je i za osobe koje su u školama koji im ne odgovaraju i gde su neuspešni pa je potrebno napraviti promenu – kaže za portal “Roditelj Srbija” Vlahović ističući da pogrešan izbor zanimanja ne samo da dovodi do nezadovoljstva već povećava rizik da se osoba povredi na radu, da ima manju produktivnost, da manje zarađuje, da ima čak i psihičke tegobe.

Iskustva onih koji su prošli ovaj postupak, tvrdi naša sagovornica, pokazuju da im je profesionalna orijentacija olakšala donošenje odluke. Zanimljivo je i da u poslednje vreme sve više i odraslih, zbog različitih razloga, dolazi i obavlja testiranje.

– Deca koja prođu kroz testiranje imaju veći osećaj sigurnosti i kontrole nad sopstvenim životom. Takođe, umirujuće deluje i na roditelje koji često ni sami nisu sigurni oko svog mesta i uloge u takvoj situaciji – kaže Vlahović.

Profesionalna orijentacija obuhvata razgovor sa psihologom i nekoliko testova. Na taj način stiče se uvid u sposobnosti, osobine ličnosti, interesovanja i sklonosti. Psiholog potom daje preporuku za dalji smer obrazovanja i na efikasan način pomaže neodlučnima, koji biraju između više opcija, ali i onima koji ne znaju da li da se opredele za društvene ili prirodne nauke.

Saveti…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top