Naslovna » Deca » Školarci » Promena ponašanja kod dece

Promena ponašanja kod dece

promena-ponasanja-kod-dece

U vreme kada devojčice  I dečaci napune devet ili deset godina, možete uvideti neka nova ponašanja koja možete smatrati neadekvatnim , I koja u sebi nose nepoštovanje. Neka od ovih ponašanja su posledica promene hormona u telu mladih. Neka ponašanja su modelovana iz televizijskih emisija, od prijatelja u školi, okruženja i želje da se odvoje od roditelja i postanu nezavisniji. Kolutanje očima dok pričate, uzdisanje pri diskusijama, lupanje vratima, glasno puštanje muzike, stalno neghormoniodovanje i prigovaranje i prkos, sve su to ponašanja koja su učestala u poslednje vreme, i na koje mi se roditelji često žale. Iako ovakav vid ponašanja često zna da “otopi” živce roditelja, ovo je područje gde je najbolje ne biti bitke već biti dosledan, razuman sa puno uvažavanja I podrške tinejdžerima. Prema rečima dr. Roberta Needlmana, namerno odgovaranje može biti jedno od najtežih ponašanja s kojim se roditelj suočava, jer stvara emocije koje otežavaju da roditelji ostanu mirni I pribrani. On preporučuje da roditelji izbroje do 10, pre nego što progovore, a svakako da razmisle o odgovoru. Dajte detetu, smirenim tonom, povratnu informaciju o tome zašto je njihovo ponašanje neprihvatljivo i jasne instrukcije koje su posledice za ponavljano ponašanje.  Postoje takođe i situacije, kada se preporučuje da se manji oblici ovakvog ponašanja ignorišu. Nikada ne budite u zabludi da je dozvoljeno da se toleriše otvoreni prkos. Korisno je za celu porodicu da  postoje jasne instrukcije i  posledice za konstantni prkos, kao vid kazne.

Kada bi trebalo da brinete

Postoje neka prkosna ponašanja koja su po svojoj prirodi ozbiljna i  za koja smatraju stručnjaci bi bilo korisno da se posavetujete ili potražite stručnu pomoć. Ona uključuju : česta ostajanje napolju do kasno preko dogovorenog roka, udaranje roditelja, konzumiranje alkohola i druge vrste opijata, promiskuitetno ponasanje, fizička grubost prema drugoj deci, iznenadna nezainteresovanost za bližnje, neuspjeh u školi, nedostatak prijatelja i društvenog života iili iznenadna promena društva. Tinejdžer koji provodi mnogo vremena sam i povlači se iz porodice i prijatelja, postaje depresivan. Trebalo bi potražiti pomoć za ovakve vrste ponašanja. Ove tipove ponašanja treba shvatiti ozbiljno.

Svetlo na kraju tunela

Ako su roditelji dosledni u jasnim instrukcijama o posledicama na nepoštovanje, ako stalno prate i pričaju sa decom, većina tinejdžera će prerasti ovu fazu, uz manje probleme. Raspon godina starosti za ovo ponašanje može varirati od tinejdžera do tinejdžera, zavisno od toga u kojoj starosnoj dobi počinje adolescencija. Takođe, neka istraživanja prenose da devojčice  doživljavaju dublje emocije tokom ovog vremena od drugih. Ličnost takođe igra bitnu ulogu, kao i sama porodica. Poslušno i vaspitano dete, može biti poslušni i lepo vaspitan tinejdžer.

Imajte na pameti da  kada se suočavate sa nepoštovanjem tinejdžera, da će i to na kraju proći. Tokom ovog nemirnog perioda, najkorisnije je da vaša deca znaju da ih volite i da je jednostavno njihovo ponašanje to koje smeta. Kada vam zaista bude previše, uzmite u obzir činjenicu da će I vasa deca jednog dana imati decu. Najbolje je da se sklonite, izađete sami u šetnju i vratite se u dobro stanje.

Silvija Markovic

NLP Trener

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top