Naslovna » Deca » Deca » Prvo putovanje bez roditelja

Prvo putovanje bez roditelja

Pojedini roditelji ovoga leta našli su se pred velikim izazovom – odlučili su da im dete prvi put ide samo na letovanje, a prvo letovanje bez roditelja svakako otvara mnogobrojna pitanja i strahove. Kako će dete podneti razdvojenost? Hoće li umeti da se snađe u novom okruženju bez pomoći roditelja? Da li je dete dovoljno spremno za ovakav iskorak u samostalnost?

Postepeno i povremeno odvajanje od roditelja je važan deo odrastanja, a prvo letovanje bez roditelja ispit samostalnosti | Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li se radi o letovanju sa bakom i dedom, vrtićem, školom ili nekom trećom odraslom osobom i bez obzira na to što ne postoji neko jasno pravilo kada možete pustiti dete na letovanje bez vas, važno je da pre prvog letovanja bez roditelja dete ume samo da se obuče, jede i praktikuje ličnu higijenu, jer upravo će mu to pružiti osećaj samopouzdanja. Pedagog Jelena Holcer za “Alo!” podseća na nekoliko važnih stvari koje roditelji ne smeju da zaborave.

Sa bakom i dekom

Vaše dete je uvek vaša obaveza i odgovornost, čak i kada nije fizički prisutno. Odnosno, svaku lošu naviku koju pokupi na letovanju po povratku ćete verovatno vi morati da ispravljate. Zato pokušajte da ih preduhitrite. Dogovorite se o načinu ishrane, pre puta osmislite kako bi zajedno mogli da provode vreme. S obzirom na to da bake i deke nisu vešti u pronalaženju vršnjačkog društva za svoje unuče, spakujte dovoljno društvenih igara, bojica, slikovnica i drugih knjiga za određeni uzrast kako bi imali različite mogućnosti zabave.

Telefon – neophodno je da imate mogućnost čestog telefonskog kontakta. Ovo je važno za vas, jer ćete biti mirniji zahvaljujući tome što znate da ga možete čuti u svakom trenutku, međutim, još je važnije za dete, jer vaš glas je u mnogim slučajevima dovoljna uteha. Sa druge strane, nema potrebe ni da zovete svaki čas. Zato, koristite telefonske razgovore da tek tu i tamo pitate ono što je neophodno, ali mnogo više da slušate šta dete ima da kaže.

Priprema deteta – Nemojte slati dete nigde gde ono ne želi da ide, razgovarajte ne samo o razlozima zbog kojih ne želi da ode bez vas, već ga, i onda kada pristane, ohrabrite, recite mu da očekujete da će se odlično provesti i odgovorite na sva detetova pitanja.
Jasne instrukcije – Nemojte računati da se bilo šta podrazumeva. S kim god da ide na letovanje, toj osobi dajte jasne instrukcije (na primer, šta i kada dete jede, koliko i kada spava…). Takođe, niko ne može vaše dete poznavati tako dobro kao vi. Posebno u slučajevima ako ima neke specifične navike u ishrani, uspavljivanju… Vodite računa da ne zaboravite da o svemu tome informišete osobu sa kojom će dete provesti deo odmora. Ono što podrazumevate vi, ne znači da podrazumeva svako.
Postupnost – Dete postupno pripremajte na letovanje bez vas. To podrazumeva psihološku pripremu i razgovore, sa kojima ćete početi na vreme. Važno je i da vaše dete navikne da provodi vreme u društvu drugih odraslih osoba.

Na putovanje sa vrtićem

U zavisnosti od uzrasta deteta, njegove zrelosti, adaptiranosti na vrtić, međusobne bliskosti sa vama – odredićete i da li ćete ga sa njegovim društvom i vaspitačima uopšte poslati na odmor. Pre nego što se odlučite za ovu varijantu, informišite se detaljno u vrtiću: kakav je smeštaj, kakva je ishrana, koje su njihove planirane aktivnosti, koliko ide dece, koliko vaspitača, kakvi su higijenski uslovi. Zatim, pitajte svoje dete da li želi da ide. Nemojte insistirati ukoliko ne želi. Jedan od čestih razloga zašto dete odbija da ide sa vrtićem jeste strah i nesigurnost koju prepozna kod roditelja. Dete vidi koliko su roditelji uplašeni, pa zbog toga misli: sigurno će se tamo desiti nešto loše. Da biste pustili dete, neophodno je da bude dovoljno zrelo, ali i da vi budete spremni za razdvajanje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top