Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Razvojna disfazija

Razvojna disfazija

 

Razvojna disfazija je dijagnoza koja se odnosi na usporen i ometen govorno jezički razvoj. Ona je najčešće spominjana dijagnoza ali ujedno i ona koja pravi najveće zabune. Često se pominje u pogrešnom kontekstu među roditeljima, stručnjacima tangentnih profesija pa čak i među logopedima.

Kod dece koja su urednog razvoja što znači:

– najmanje prosečnih intelektualnih sposobnosti;
– urednog sluha;
– adekvatnog socijalnog kontakta;
– adekvatnih emocionalnih reakcija;
– bez neuroloških oštećenja.

ali se jezik nije razvio na vreme reč je o razvojnoj disfaziji. Dete od godinu dana bi trebalo da ima par reči sa značenjem, a dete od dve godine da sklapa jednostavne rečenice.

Norme razvoja govora – važne informacije

Ova deca otežano ovladavaju maternjim jezikom. Teškoće se odnose na otežano razumevanje jezika i otežanu produkciju. Dete koje ne razume govor ne može ni da govori. Razumevanje prethodi produkciji. Ono je preduslov progovaranju ali nije garancija progovaranja.

Kako ovo izgleda u praksi:

– Dete je pametno. Sve brzo nauči i jasno je da brzo uviđa odnose uzroka i posledice. (Shvata sistem kako se igra sa određenom igračkom, kako se menjaju kanali na tv-u, kako može pomoću stolice da dohvati ono što mu je visoko…).
– Dete se odaziva na svoje ime. Reaguje na zvuk iz okoline. Obraća pažnju na govor drugih ljudi. Sigurni ste da dobro čuje.
– Ima potrebu za komunikacijom i kompenzuje nedostatak govora vrlo izraženim i bogatim gestom. Slikovito uspeva da zameni govor pokazivenjem koje se odlikuje nizom detalja koji određuju značenje. Uz ovo prati da li ste razumeli poruku koju vam šalje i čeka vaš odgovor ili reakciju. To često rade mnogo vjštije od druge dece. Reči koje zna upotrebljava dosledno i uvek u adekvatnom kontekstu. Ima zajedničku pažnju. Rado se igra sa decom i odraslima. Ne osamljuje se i njihova igra se ne razlikuje od igre druge dece.
– Ima adekvatne emotivne reakcije. Raduje se kada dođe tata, ljuti se kada nije po njegovom, tuguje kada slomi igračku… Nastoji da produži aktivnost koja mu prija i da prekine onu koja mu ne prija. Ima reakcije na nepoznate ljude i situacije. Potrebno im je vreme i podrška da se adaptiraju na nove situacije.

Pored ovoga, dete sa razvojnom disfazijom ne govori jednako dobro kao vršnjaci. Razumevanje može da bude značajno bolje od produkcije mada se temeljnom procenom uočava problem u razumevanju gramatičkih struktura. Na nalog daj tatinu jaknu ono jaknu odnese tati i sl. Motorika može biti uredna ali neretko može biti kompromitovana.

Zapamtite: Razvojna disfazija je dijagnoza koja je rešiva ukoliko se logopedski tretman započne na vreme, a logoped terapiju vodi stručno i sistematično. Zato ne čekajte spontano poboljšanje niti da dete napuni određeni broj godina, jer na taj način samo gubite dragoceno vreme. Potražite savet na vreme i dajte detetu priliku da što brže i lakše prevaziđe poteškoću sa kojom se suočava.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top