Naslovna » Mama » Zdrava mama » Rešenje za nesanicu: Vojna tehnika koja pomaže da brže zaspite

Rešenje za nesanicu: Vojna tehnika koja pomaže da brže zaspite

nesanica

Jedan od čestih problema sa kojima se susreće sve veći broj ljudi jeste nesanica. Ona može biti posledica najrazličitijih stvari, pa tako i stresa sa kojim se susrećemo svakodnevno, a da ne pričamo o posledicama koje može imati na naše celokupno zdravlje. Iako ne postoji rešenje kojim ćete se u potpunosti i zauvek rešiti nesanice, ipak postoji nešto što će vam pomoći da se svaki put što lakše izborite sa insomnijom.

Čak i hronični umor i previše zamaranja tokom dana mogu postraći nesanicu u toku noći, pa se mnogi muče da zaspu kada legnu. Ukoliko se i vi susrećete sa takvom situacijom – postoji jedna jednostavna tehnika koja će vas uspavati u roku od dva minuta!

Pod nazivom “Opusti se i pobedi: Pobednički potez” 1981. godine izašla je knjiga u kojoj je opisana tehnika, odnosno metoda spavanja namenjena američkim vojnicima kako bi što pre utonuli u san i odmorili se tokom noći. Naime, potrebno je da se ovoj tehnici posvetite neko vreme i da je “vežbate”, kako biste nakon najviše šest nedelja uspevali da svaki put kad legnete – zaspite u roku od 120 sekundi. Iako mnogima koji teško uspevaju da se uspavaju ovo zvuči nerealno, naučnici su dokazali da je itekako moguće.

Suština ove metode jeste svesno opuštanje mišića. Ovo je posebno bilo korisno umornim pilotima američke vojske koji nisu smeli da na svom radnom mestu budu nenaspavani jer ih jedna mala greška usled nepažnje može puno koštati. Svesno opuštanje mišića, prema ovoj tehnici, izvodi se uz pomoć tehnike disanja i vizualizacije.

Kako biste lakše razumeli ovu metodu i počeli da je primenjujete – dovoljno je da pratite ove korake:

Opuštanje mišića počinje od opuštanja mišića na licu. Skoncentrišite se na opuštanje obraza, obrva, grla, mišića oko očiju, kapaka. Nakon toga, spustite ramena što više možete, a zatim opuštajte jednu po jednu ruku, što sporije i što detaljnije.

Nakon što ste se u potpunosti smirili i opustili, potrebno je da pažnju prebacite na disanje. Dišite polako i ravnomerno, opuštajući mišiće grudi. Pažnja neka vam bude usmerena na relaksaciju nogu, počevši od butina i zadnjice, preko kolena, pa sve do stopala i prstima na nogama. Kada osetite da ste sve opustili, da je vaše telo do poslednjeg mišića relaksirano – ostanite u tom stanju narednih 10 sekundi.

Posle opuštanja mišića i regulacije disanja, potrebno je i da pročistite svoje misli, odnosno da opustite i svoj mozak koji kontroliše sve. Prema stručnjacima koji su se bavili ovom metodovom uspavljivanja, najbolji način da pročistite misli jeste da primenite jedan od tri primera vizualizacije:

1) Zamislite sebe kako ležite u čamcu na sredini mirnog jezera kome se kraj ne vidi. Iznad vas je samo beskarajno plavo vedro nebo.

2) Zamislite kako ležite u udobnoj i mekanoj, crnoj ležaljci u potpuno mračnoj sobi.

3) Potrudite se da ni o čemu ne razmišljate 10tak sekundi. U početki to može biti izuzetno teško, ali vremenom ćete sve brže uspevati u tome. Ako je potrebno, ponavljajte sebi “ne misli, ne misli, ne misli” kako biste što pre zaista to i uradili.

Deluje podjednako jednostavno i lako, a neverovatno da tako nešto može da vam pomogne da što pre zaspete. Ukoliko se zaista susrećete sa sve češćim problemom da zaspete uveče kada legnete, ma koliko umorni bili – dajte sebi priliku, potrudite se da primenite ovu metodu, a što više i češće budete vežbali ovakvo opuštanje – to će vam manje vremena trebati da postignete to što želite – da zaspite u toku od samo dva minuta i mirno spavate sve do jutra!

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top