Naslovna » Beba » Režim spavanja novorođenih beba

Režim spavanja novorođenih beba

rezim-spavanja-beba

Jedan od najčešćih i najvećih problema svih roditelja tek rođenih beba svakako je manjak sna ili isprekidano spavanje danima. Tokom prvih nekoliko nedelja nakon porođaja mnogi roditelji su hronično umorni i nenaspavani upravo zato što tempo života, a posebno spavanja, diktira beba.

Ali zašto bebe imaju poseban režim spavanja? Šta to utiče na njihov san i odmor?

Nepredvidivo spavanje bebe

Svaka beba ima svoj ritam i različite “termine” za spavanje, jelo i ostale “aktivnosti”. Iako su najčešće gladne na svaka 3-4 sata, to ne mora biti pravilo, kao što nije ni pravilo da će, nakon što su jele, odmah spavati. Nepredvidivost spavanja kod beba jeste veliki problem, pogotovo u prvim nedeljama. Bebe u proseku spavaju između 14 i 18 sati dnevno, a veoma često su budne u kontinuitetu između sat i dva sata tokom dana.

Najčešćše svaki pokušaj roditelja da uspostave neki režim sna kod novorođenčeta brzo propadne, što dovodi do toga da ni oni ne spavaju redovno i dovoljno, što je uglavnom najteži deo brige o bebi, prema mišljenju mnogih novih roditelja. Uteha jeste u tome da je ovo sve samo privremeno i da će beba, kako raste, uspostaviti i normalan tempo spavanja.

Posebni uslovi za spavanje

Jedna od većih zabluda koja vlada kada je u pitanju spavanje novorođene bebe jeste da je njoj potrebna apsolutna tišina da bi spavala. Zbog toga se većina novih roditelja trudi da ne pravi nikakvu buku – misleći da to bebi može smetati da zaspi. Od posebnih uslova za spavanje bebi je potreban mek i udoban krevet, suva odeća i prekrivač – u zavisnosti od doba godine i visine sobne temperature.

Jedino što bebi može da smeta da mirno spava jeste glad, mokra pelena i neudobno ležanje, kao i grčevi u stomaku ili neki drugi zdravstveni problemi. Najbolje bi bilo da dete naviknete da već od prvih nedelja života spava u ne u galami, već u uobičajenim okolnostima, bez posebnog ublažavanja zvukova. Naj ovaj način se dete neće “razmaziti”, već će uspevati da zaspe u svim uslovima, što je veoma bitno pogotovo ako na primer imate još jedno dete ili jednostavno nemate uslove da dete potpuno izolujete kako bi na miru spavalo.

“Omiljeno” vreme za spavanje

Možete primetiti da neke bebe jednostavno zamene dan za noć – što za novopečene roditelje može biti poseban problem. Međutim, na ovo jednostavno ne možete uticati. Jedino što možete da uradite kako bi vama lakše pala ova promena režima spavanja jeste – da spavate kad i beba, što se inače preporučuje svim roditeljima, jer je to uglavnom jedini način da dobiju barem malo neophodnog sna i odmora.

Iako su male i još uvek ne mogu da ispolje svoju ličnost, bebe se ne rađaju kao potpuno “prazne ploče”. One već po rođenju dobijaju neke obrise karaktera i ličnosti, pa već u prvim danima počinju da pokazuju neke osobine. Među najočiglednijim svakako je potreba za pažnjom, ali i osećaj za omiljeno vreme za spavanje, što može dovesti do toga da se u potpunosti zameni “dan za noć”.

Na internetu se nalaze video snimci sa korisnim metodama za uspavljivanje beba.  Ovo su kratki video snimsci koje mnoge roditelje zanimaju. Pogledajte korisne trikove koji pomažu uspavljivanju beba .

Pogledajte kako fen uspavljuje bebu:

Kako pomaze maženje po licu da se beba uspava:

Treća, i najteža metoda, za one koji vole da vežbaju:

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top