Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Roditelji koji se osećaju loše zbog nedostatka para

Roditelji koji se osećaju loše zbog nedostatka para

Vi ste roditelji koji se osećaju loše zbog nedostatka para?

roditelj-bez-para
Teško se živi. Porodice jedva preživljavaju do sledeće plate. Zbog toga svi rade nešto dodatno. A niko ne provodi vreme sa svojom decom. Složiću se da je teško. Naši roditelji su imali para ukoliko su hteli da rade. I oni su crkavali od posla. Ali, barem su znali zbog čega se trude.

Danas to nije tako. Mnogi su nezaposleni ili rade za male plate. Ali, deca sve uče od Vas. Ako ste Vi osoba koja obraća pažnju na nove telefone, modernu garderobu, markirane tašne i cipele, takav stav prenosite i svom detetu.

Ono će smatrati da se ne može živeti bez četiri televizora u kući. Kako to da nemate TV u dečijoj sobi? Zar to nije čudno i neobično? Nije! Samo smo malo razmazili današnje generacije. Ranije nije bilo toliko proizvoda. Imali smo jedan, eventualno dva u ponudi. I niko se nije zamarao markama, proizvođačima… Nismo znali za bolje.

Roditelji koji se osećaju loše zbog nedostatka para

Međutim, nije to ono što me brine. Brine me što smo svi ušli u taj voz koji se ogromnom brzinom kreće nizbrdo. Kada razgovarate sa roditeljima, više se niko ne žali što malo vremena provodi sa svojom decom. Navikli smo da uživamo. Sada već mnogi imaju ženu koja će im spremati stan, decu hranimo brzom hranom, bake i deke su nam stalno pri ruci. Imamo vremena i da treniramo i ispijamo kafe svaki drugi dan sa koleginicama i starim prijateljima.

Ne znamo više da uživamo. Udaljili smo se jedni od drugih. Teško nam je da uživamo čak i sa sopstvenom porodicom. Ima toliko roditelja koji idu sami na letovanje, a decu ostavljaju kod deke i bake na čuvanje. Postali smo generacija koja mora da odmori od roditeljstva.

Nemojte me pogrešno razumeti. S’vremena na vreme je i te kako potrebno da napunimo baterije. Ali, sve je više bračnih parova koji odvojeno idu na odmor. Te jedan ostaje sa decom, dok drugi odmara i obrnuto.

Šaljemo pogrešne poruke. Gradimo izobličene vrednosti. Smatramo da vrtići i škole moraju da vaspitavaju našu decu. Žalimo se kada naše dete dobije slabu ocenu. Zaista mnogo toga treba promeniti. U celom društvu i celom sistemu. Ali, počnimo od nas. Zapitajte se da li Vi možete nešto da uradite kako bi Vaša deca bila drugačija?

Roditelji koji se osećaju loše zbog nedostatka para

Da li je zaista potrebno sve to što kupujete svojoj deci?…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top