Naslovna » Deca » Predškolci » Roditeljska uloga u uspehu deteta u školi

Roditeljska uloga u uspehu deteta u školi

Roditeljska uloga u uspehu deteta u školi

eee

Mnoge stvari mogu uticati na to koliko će vaše dete biti uspešno u školi – njegov karatker, ali i karakter njegovih nastavnika, mnoge društvene, porodične i socijalne okolnosti, društvo, ali ipak – najznačajniji ulogu u uspehu vašeg deteta u školi imate vi – roditelji.

Uspeh u školi nisu samo dobre ocene, niti bi trebalo redovno da uči samo zbog toga. Potrebno je da mu pokažete kako da zavoli školu i učenje, kako da razume zbog čega je obrazovanje važno i da to povezuje sa sopstvenom mogućnošću napretka, sa podrškom koju dobija i prilikom da proširi svoj pogled na svet.

Kako roditelji utiču na uspeh deteta u školi?

Ličnim primerom

U najvećoj meri roditelji na svoju decu mogu uticati ličnim primerom. Ako je vama važno obrazovanje i napredovanje u tom pogledu – onda će i detetu biti važno. U najranijem periodu dete se najviše ugleda da svoje roditelje, a češće će kopirati postupke i ponašanje, nego ono što izgovore. U ovom slučaju, veoma bi licemerno bilo od vas kao roditelja, da zahtevate određen stav deteta prema školi i obrazovanju uopšte, ako vi svojim primerom pokazujete potpuno drugačiji stav.

Učestvovanjem u procesu obrazovanja deteta

Obrazovni sistem nije jedini odgovoran za obrazovanje vašeg deteta, to nemojte zaboraviti. Roditelji bi trebalo da su aktivno uključeni u proces školovanja svog deteta i da pokušavaju na najrazličitije moguće načine da pomognu deci u tome, da ih zainteresuju i usmeravaju. Za početak pomozite deci da steknu radne navike, zatim ih naučite da vole školu, kao i da razmišljaju svojom glavom, da ne uče napamet nego sa razumevanjem, da se stalno trude da pronalaze sebe i da se posvete onome što ih interesuje i u čemu misle da bi mogli biti dobri.

Učite zajedno sa svojim detetom i pomozite im u tom procesu. Vašim ličnim angažovanjem u učenju i pokazivanjem interesovanja za ono što oni rade možete podstaći svoje dete da u tome bude još uspešniji i da se uvek još više potrudi. Takođe, pomozite im da savladaju neke jednostavnije tehnike učenja kako bi im vremenom, kako dolazi sve više gradiva koje moraju savladati, bilo sve lakše i lakše da se snađu u tome.

Zainteresujte dete za neke vannastavne aktivnosti koje će mu pomoći da se lakše suoči sa školskim obavezama. Probudite u njemu ljubav za čitanje i knjige, jer će mu upravo to pomoći da razvija inteligenciju, kreativnost, da obogati rečnik i produbi svoju maštu. Osim toga, redovnim čitanjem dete vežba koncentraciju, što će mu vremenom biti veoma značajno (kada dođe do kompleksnijih predmeta u školi i do obimnijeg gradiva za učenje).

Otvorenim razgovorom i stalnom komunikacijom

Svako dete se povremeno u školi susreće sa različitim problemima. To ne mora uvek biti teško gradivo ili zahtevan nastavnik, već i neki drugi problemi zbog kojih može doći do pada koncentracije, nešto što im skreće pažnju na časovima ili bilo šta tome slično, a što može dovesti do lošijeg uspeha u školi. Upravo zato je potrebno da sa svojim školarcem uvek redovno i otvoreno pričate o školi, o svemu što se tamo dešava, ali i da ih na vreme upozorite na određene stvari kako bi bili spremni na moguće prepreke ili neprijatne situacije.

Prilikom komunikacije sa detetom, važno je i da mu pokažete podršku, da verbalno izrazite svoje mišljenje i slično. Govorite rečenice kao što su: “Veoma sam ponosna na tebe, zato što se uvek trudiš.”, “Znam da ti nije lako, ali nemoj odustajati!”, “Budi i ti ponosan na sebe, svoj napredak i trud, jer ja zaista jesam.”, “Sve ti bolje ide matematika/hemija/istorija. Svaka čast!”. Na ovaj način pomoćićete detetu da podigne i održi samopouzdanje što će mo olakšati dalji napredak, ali ćete ga i usrećiti jer oni to zaista vole da čuju.

Tehnikama motivacije

Često deca, pogotovo na samom početku svog obrazovanja, ne razumeju zašto je učenje bitno i zašto bi to trebalo da rade. Vremenom neki od njih shvate da oni zapravo uče zbog ocene, pa se trude samo zbog toga (često pronalazeći načine da uče što manje – samo koliko je dovoljno za ocenu koja njih zadovoljava). Nažalost, malo njih može samo da shvati da bi trebalo da uče samo zbog sebe i svoje budućnosti. Ovde bi na scenu trebalo da stupe roditelji na kojima je da objasne značaj učenja.

Da detetu ne bi jedina motivacija za učenje bila ocena, potrebno je primeniti neke od tehnika motivisanja, u zavisnosti od karaktera i ambicija deteta. Bez obzira na to koja tehnika motivacije bi bila delotvorna kod vašeg deteta ne zaboravite sledeće:

– Nagrada i pohvala su uvek efikasniji motivatori od kazne i zabrane;

– Pohvalite dete ne samo kada postigne neki veći uspeh, nego i svaki put kada se trudi, bez obzira na rezultat;

– Kada je dete pretrpano školskim obravezama pronađite malo vremena za neku zajedničku zabavu (to može biti odlazak u bioskop, u šetnju, na omiljene kolače). Na ovaj način dete će najbolje osetiti da škola nije najvažnija i da ima podršku od vas u svakom slučaju – to će ga sigurno bolje motivisati nego išta drugo;

Još povezanih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top