Naslovna » Porodica » Samopouzdanje

Samopouzdanje

Samopouzdanje

Svi mi imamo pojam o sebi, o tome ko smo, kakvi smo, i koliko vredimo u odnosu na ostale. Bez obzira na to koliko je naš pojam o sebi u skladu sa stvarnošću, on nas prati i vodi iz dana u dan i snažno utiče na sve što činimo, počevši od naizgled nevažnih stvari, poput odabira odeće ili frizure, pa do životnih odluka, kao što su izbor zanimanja, radnog mesta, partnera i slično.

Osobi niskog samopoštovanja nedostaje bazični osećaj vlastite vrednosti – ona ne veruje da zaslužuje ljubav i poštovanje drugih ljudi, oseća se predodređena da bude nesrećna pa se boji izraziti svoje mišljenje, osećaje, želje i potrebe. Uzrok tome je ponašanje važnih ljudi u našem detinjstvu. Naši roditelji, rođaci, učitelji i vršnjaci su nam u detinjstvu postavljali mnoga ograničenja. „Kako samo možeš biti tako glup? Zar nikad ne možeš ništa učiiti kako treba? Ne radi to! Zar se ne možeš ponašati kao sva ostala deca?“

Uslovljena ljubav  je ona koju nismo dobili dok se nismo pokorili  zahtevima roditelja ili drugih nama važnih osoba. Rezultat takvog ponašanja jest nisko samopoštovanje i sklonost donošenju odluka prema potrebama i standardima drugih, a ne prema vlastitim. Najpouzdaniji vodiči do visokog samopoštovanja jesu roditelji koji i sami imaju visoko samopoštovanje i predstavljaju model svojoj deci. Visoko samopoštovanje imaju deca čiji roditelji:

– odgajaju decu sa ljubavlju i poštovanjem
– prihvataju decu onakvu kakva jesu
– postavljaju deci razumna pravila i očekivanja
– dosledni su u svojim postupcima
– ne ismevaju, ne ponižavaju i ne kažnjavaju fizički decu
– pokazuju da veruju u detetovu dobrotu i detetove sposobnosti

Stoga, dragi roditelji, budite uzor svojoj deci iz dana u dan izgrađujte njihovo samopouzdanje.

Voleti sebe je početak najlepše doživotne romanse. Oscar Wilde

Izvor knjiga Safari Duha

Ana Bučević

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top