Naslovna » Kultura » Knjige » Samostalna deca su srećnija – Laguna

Samostalna deca su srećnija – Laguna

samostalna-deca-su-srecnija

Kako deca osećaju

Autor:

Hajdi Majer-Hauzer

 

Hajdi Majer-Hauzer je napisala odličan priručnik za roditelje i vaspitače koji se temelji na obrazovno-vaspitnom metodu Marije Montesori. Reč je o možda najboljem, najpraktičnijem i najprijemčivijem pedagoškom sistemu koji postoji. Zadatak ove knjige jeste da pomogne u vaspitanju dece: kako kod kuće, tako i u obdaništu i u školi, pri čemu se posebno naglašava to da osnove zdravog razvoja i pravilnog vaspitanja deteta leže u dečjoj samostalnosti.

„Pomozi mi da to uradim sam“ je rečenica koja je srž Montesori metode. U knjizi su opisani određeni primeri iz svakodnevice jednog Montesori obdaništa, koji nam predočavaju da dete možemo pravilno da vaspitamo jedino u okruženju punom ljubavi, ako se odreknemo nepotrebnih kritika i pritom dozvolimo detetu da bude samostalno. Tako u detetu razvijamo samopouzdanje i osećanje odgovornosti.

Ako detetu otklonimo sve neprijatnosti s puta, ako ga služimo i previše ga razmazimo, oduzimamo mu iz ruku kontrolu nad sopstvenim životom. Dete možemo da sputamo našom prevelikom ljubavlju. Kao rezultat svega nastaje čovek koji je nesposoban za život. Najgore je to što detetu sebično ponašanje neće olakšati život, ono neće moći da izgradi i neguje zdrave odnose jer, osim roditelja, niko neće želeti da prihvati njegovu razmaženost.

O autoru

Autorka knjige studirala je obrazovno-vaspitni metod Marije Montesori, koji je u pedagoškoj sferi predstavljen kao jedan od najboljih, najpraktičnijih i  najrazumljivijih. Budući da se i kod nas polako pojavljuju Montesori obdaništa, ovo je pravi trenutak da se roditelji i vaspitači upoznaju sa tom metodom.

Izdavač Laguna

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top