Naslovna » Obrazovanje » Testovi » Četvrti razred » Srpski jezik » SASTAV O JESENI IV RAZRED

SASTAV O JESENI IV RAZRED

sastav-o-jeseni-IV-razred

 

Nudimo vam nekoliko različitih sastava na temu jeseni, kao inspiracija za pisanje slične ili iste teme, i najlakše, na primerima, nauči kako se primenjuju opisi i deskripcije. Sastavi su namenjeni učenicima četvrtog razreda.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Srećan sam što živim na području gde se smenjuju četiri godišnja doba. Svako od njih daje prirodi svoju čar. Proleće budi prirodu iz sna, leto joj daje energiju, zima joj daje vreme da odmori i skupi snagu za novo prolece, a jesen…

Neko će reći da jesen donosi sivilo, tmurno nebo, prognozu sa puno kiše. Ja mislim da priroda u jesen izgleda posebno lepo.

Kao da je jesenja vila jednim potezom svog čarobnog štapića pretvorila sve u bakarno zlatnu boju. Parkovi su puni opalog lišća koje šušti pod nogama. Deca sakupljaju kestenje u parku i prave razne figure. A vredne domaćice prave zimnicu dok se svugde širi miris pečene paprike. Kuća miriše na medenjake, a mi deca se družimo kad je jesen u kućama.

Iako ne volim jesen, ima ona neku svoju čar.

I kako pesma kaže: ” A zašto cela priroda sniva, jesen je kriva, jesen je kriva “.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Jesen kada nas poseti, menja prirodu, daruje mnoštvo plodova, mirisa i boja i zato je inspiracija pesnicima, slikarima  i ostalim umetnicima.

Volim jesen jer je za mene ona jako lepa.

Jesen se iznova vratila u moj kraj. Sa sobom je donela najlepše boje i mirise prirode. Kao najveštija slikarka ulepšala je parkove i ulice mog grada. Nije štedela svoju magičnu četkicu, kojom je najavila slavni dolazak. Dok koračam  dobro poznatim putem do škole posmatram kako je jesen nesebično darovala krošnje visokog drveća. Zlatni tepisi šuškavog lišća, ulepšali su mnoge poznate ulice. Deca se raduju jesenjim danima, okupanim suncem i hrpama šarenog lišća. Miris zimnice zauzeo je svaki ćošak kraja i upleo se u bezbrižnu dečju igru. Na sve strane vidim lepotu koju nam je jesen pružila. Poput vile, nečujno je zakoračila u naše živote i odlučno nas darovala najsočnijim plodovima. Pijace su prepune raznobojnog voća i povrća koji nas svakodnevno mame. Svestan sam da će uskoro nastupiti kiše i hladnije vreme, ali za sada želim da uživam u lepoti zlatne jeseni. Nadam se da će ova čarolija još potrajati i deci darovati dovoljno prelepih dana ispunjenih druženjem i  igrom.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Početak škole polako je doveo jesen u moj kraj. Svakodnevno primećujem promene, menjaju se slike ispred mojih očiju. Jutra su hladna. Dani su kraći. Priroda je dobila najlepše boje. Žuta, crvena, narandžasta, zelena, krase celu okolinu. Predivni mirisi jesenjih plodova mame životinje. Vredne veverice ubrzano pripremaju zimnicu. Pčele zuje nad slasnim grozdovima. Jata ptica preleću nebo. Koristim svaki momenat da provedem u prelepoj prirodi sa porodicom i drugarima. Dok šetam po obližnjem parku, sakupljam kestenje i žirove. Često vidim  ježeve koji mi pretrčavaju stazu. Osim šumskih plodova jesen nas je darivala raznovrsnim voćem i povrćem. Često sa mamom odlazim na pijacu i biramo najlepše plodove za zimnicu. Pomažem mami da spremi najukusniji džem i ostale zimske đakonije. Ova jesen je velikodušna prema svima. Donela je darove za sve, a najvišelepog vremena. Zato uživajmo u svakom danu.

Još sličnih tekstova pogledajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top