Naslovna » Porodica » Saveti za kontrolisanje besa roditelja

Saveti za kontrolisanje besa roditelja

saveti-za-kontrolisanje-besa-roditelja

Deca su naše bogatstvo, naša radost, ali je činjenica da smo zbog njihovih uobičajenih i normalnih nestašluka, ali i nekih pojava u ponašanju, nekada zabrinuti i ne znamo šta nam je činiti.

Saveti za kontrolisanje besa roditelja

  1. Izbrojite do 10 pre nego što bilo šta kažete ili uradite. Ako ste još uvek ljuti, udaljite se, izađite iz prostorije i dajte sebi vremena da se smirite.
  2. Opustite ramena, duboko udahnite i ponavljajte sebi smirujuću rečenicu: “samo polako” i “smiri se”.
  3. Stavite ruke iza leđa i recite sebi: “sačekaj”. Ne govorite ništa dok se ne smirite.
  4. Napravite tajm – aut. Recite detetu i sebi da vas je njegovo ponašanje naljutilo i da o tome nećete da razgovarate dok se ne smirite.
  5. Razmislite o situaciji. Razmislite zbog čega se vaše dete moglo ponašati tako kako se ponašalo. Sagledajte situaciju sa njegove tačke gledišta. Osmislite reakciju koja će uvažavati situaciju gledano iz “cipela deteta” i u kojoj ćete detetu objasniti šta vas je naljutilo.
  6. Zapamtite da situacija predstavlja priliku da dete naučite kako se konflikt rešava komunikacijom i procesom rešavanja problema.
  7. Ljutnju razumite kao znak da vaše dete i vi međusobno ne razumete svoje tačke gledišta, što znači da morate ponovo uspostaviti komunikaciju na razumevanju.
  8. Ne dozvolite da vas ljutnja navede da kažete nešto zlonamerno, ružno, da kritikujete dete kako bi se osećalo glupo, da na njega vičete ili ga udarite. Ne pokušavajte da se osvetite detetu zato što vas je njegovo ponašanje iziritiralo.
  9. Upamtite da najvažnije stvari učimo u najtežim situacijama. Iskoristite svaku priliku da budete onakva osoba kakvom želite da postane vaše dete.
  10. Uvek imajte na umu da ste vi roditelj.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top