Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Deca » Tinejdžeri » Saveti za lakše učenje

Saveti za lakše učenje

saveti-za-lakse-ucenje

Ko ne bi voleo da mu učenje ide lakše i da se brže savlada potrebno gradivo? Poseban je problem kada se uči nešto što nije toliko zanimljivo, a pritom su lekcije dugačke. Srećom, postoji nekoliko trikova koji mogu biti od velike pomoći upravo u ovim mukama sa knjigom.

Kutak za učenje

Odredite jedan deo sobe ili neki drugi prostor koji ćete koristiti samo za učenje. Ovde bi trebalo da bude sve što vam je potrebno dok učite – sveske, knjige, olovke, markeri – ali ništa sem toga! Pravi kutak za učenje ne sme da ima ništa što će vam odvlačiti pažnju sa lekcije na koju ste se skoncentrisali. Vremenom će vam koncentracija biti sve jača, pa će vam biti potrebno manje vremena da zapamtite sve što je potrebno!

Lične beleške

Pronađite svoj sistem za pravljenje beležaka i nemojte odustajati od toga. Beleške sa časa ili tokom učenja mogu biti od velike pomoći kada dođe do pripreme za kontrolni ili odgovaranje. Kako lekcije znaju da budu dugačke i suvoparne, ponekad je teško zapamtiti sve, ali tu vaše beleške mogu da vas spasu! Izdvojte samo ono što je važno i prilikom ponavljanja vraćajte se upravo na te stavke – a ne na sve što piše u knjizi.

Termin za učenje

Ako zaista ne želite da po ceo dan sedite za knjigom i svo svoje slobodno vreme da učite – onda bi trebalo da napravite termin za učenje koji ćete poštovati i iskoristiti maksimalno. Odredite jedan deo dana kada ste najodmorniji i najraspoloženiji za učenje i nemojte odstupati od njega. Zadajte sebi koliko vam je vremena potrebno da učite – i nakon toga ste slobodni. Zar nije bolje efikasno učiti sat ili dva dnevno, a ostatak vremena provesti u društvu prijatelja ili baveći se nečim u čemu uživate, nego ceo dan gledati u knjigu bez ikakvih rezultata (i provoda?!)?

Budite sami svoj učitelj

Kako prelazite gradivo tako pored beleški izvlačite i pitanja. Ovo je veoma efikasan način da budete sigurni da ste gradivo u potpunosti savladali. Nakon svake lekcije uzmite pitanja i pokušajte da na njih odgovorite, a nakon toga i da proverite da li ste sve naučili kako treba. Na ovaj način ispitujete sami sebe na isti način na koji će to uraditi nastavnik/profesor na testu ili usmenom odgovaranju – za koje ćete vi u potpunosti biti spremni!

Podsećanje i ponavaljanje

Približava se dan za proveru znanja u školi. Učili ste danima unazad i sada biste najradije sklonili knjigu da je više ne vidite. Međutim, upravo bi pred spavanje trebalo da ponovite gradivo koje ćete odgovarati – ili makar ono što vam je najteže bilo da savladate. Na ovaj način daćete svom mozgu dovoljno vremena da tokom noći obradi sve informacije koje ste uneli – dok se vi odmarate!

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top