Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Šta je zalivanje fisura?

Šta je zalivanje fisura?

tt

Za zdrave mlečne zube: Šta je zalivanje fisura?

Za zdravlje dece veoma je važno pravilno odražavanje higijene usta i zdravlje mlečnih zuba, koji se inače veoma lako pokvare. Postoji tehnika očuvanja zdravlja mlečnih zuba, a naziva se zalivanje fisura. Da li znate šta to znači?

Fisura i zdravlje zuba

Fisura je grizna površina bočnih zuba koja se sastoji od mnogobrojnih jamica, udubljenja i žlebova koji čine fisurni sistem zuba. Upravo na fisurama najčešće i dolazi do prve pojave karijesa, koji za mlečne zube može biti koban. Srećom, postoji postupak koji je veoma efikasan, a pritom bezbolan i brz koji će zaštititi ove delove zuba. Upravo je to zalivanje fisura.

Grizna površina zuba se popunjava zalivačem, čime se štiti ceo zub od karijesa. Zalivač otpušta fluoride i na taj način deluje antikariogeno, a u fisurnom sistemu se u ovom slučaju neće zadržavati čestice hrane, te će biti i lakše održavati higijenu zuba.

Zašto je važno zdravlje mlečnih zuba?

Zdravlje mlečnih zuba može u velikoj meri uticati na pravilan zdravstveni razvoj deteta. Pre svega, mlečni zubi su važno zbog pravilnog razvoja vilica i lica, pravilnog govora, kvalitetne ishrane i pravilnog razvoja i postavljanja stalnih zuba, koji dolaze kasnije.

U periodu oko 3-4. godine deteta trebalo bi razmišljati o zalivanju fisura, naravno uz savete zubara koji prati zdravlje mlečnih zuba deteta. Uz pomoć ovog zahvata štite se mlečni zubi i duže ostaju zdravi.

Kako bi zalivanje fisura duže imalo efekta, trebalo bi redovno brinuti o pranju i čišćenju zuba, odlaziti na kontrole kod stomatologa na svakih tri, odnosno šest meseci, te se na taj način ova zaštita može sačuvati čak i duže od pet godina. Kontrole u ovom slučaju služe da se proveri stanje zalivača i na vreme zamenili ili dopunili nepotpuni.

Još sličnih priča pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top